CUM TE VINDECI PRIN AUTOMASAJ

by Sida Voicu
Muşchi încordaţi, încheieturi anchilozate? Uite cum poţi scăpa de probleme prin automasaj!Normal, după ore nesfârşite la masa de lucru. Călugării chinezi, înţepeniţi, şi ei, în nesfârşite ceasuri de meditaţie, foloseau automasajul: puneau în mişcare energia vitală şi alungau orice durere. Păi să exersăm şi noi! Singurul secret: să pui degetul acolo unde trebuie!

Secretul automasajului

Automasajul acţionează la distanţă, stimulând anumite puncte şi zone ale corpului aflate în relaţie cu meridianele de acupunctură – traseele energetice sau, altfel spus, acele “magistrale” pe care, potrivit medicinei orientale, circulă energia vitală. Presiunea exercitată asupra acestor puncte strategice pune în mişcare energia. Automat, organele interne funcţionează mai bine.

Automasajul în problemele digestive

Balonare, bolboroseli
Primele semne ale unei gastroenterite sau consecinţele unei mese copioase greu de digerat! Freacă-ţi bine palmele şi la atac!
Masează…
… centrul palmei fiecărei mâini cu degetul mare al celeilalte mâini. Masezi cu forţă, executând mişcări circulare, minimum 20 de secunde – maximum 1 minut.
Aşa scapi şi de…
… efectele stresului: senzaţia că nu ai aer şi tensiunile de la nivelul plexului solar; răul de transport; pasele depresive.
Tranzit leneş sau… din contră
Constipaţie, diaree – pentru ele există medicamente, ceaiuri… şi un punct sensibil în talpa piciorului.
Masează…
… cu degetul mare al mâinii zona din talpă situată în prelungirea degetului gros şi a degetului de lângă el. Masezi de sus în jos, timp de 1 minut, sporind intensitatea mişcării. Apoi treci la celălalt picior.
Aşa scapi şi de…
… crampe la stomac sau de starea de deprimare.

OBOSEALĂ
Eşti epuizată. Şi nu de azi, de ieri.
Abia te-ai trezit şi… eşti fără vlagă! Încă o zi lungă, în care n-o să ai chef de nimic. Halei-hap! Reconectează-te la propria ta energie vitală!
Masează…
… bolta plantară a piciorului, imediat sub perniţele degetelor, pe linia celui de-al treilea deget. Apasă în profunzime cu degetul mare, executând mişcări circulare, minimum 30 de secunde – maximum 1 minut. Apoi treci la celălalt picior.
Aşa scapi şi de…
… senzaţia că ai picioarele permanent îngheţate.

La finalul zilei eşti „terminată“.
Ai pornit dimineaţă bine mersi, freş. Dar acum eşti “varză”!
Masează…
… viguros partea de jos a spatelui, cu pumnii strânşi. De jos în sus şi de sus în jos, pe fiecare latură a coloanei vertebrale. Masezi timp de 3-4 minute.
Aşa temperezi şi…
… durerile lombare. În alt registru: dai pinteni vitalităţii sexuale.

Automasajul luptă şi cu depresia

Nu eşti în apele tale.
O veste proastă, (încă) o sarcină neprevăzută la serviciu sau doar primăvara asta… cu alură de toamnă. Oricare ar fi motivul, nu stai prea grozav cu moralul.
Masează…
… coatele: îndoaie complet braţul drept. Masezi cu degetul mare osul cotului, executând cercuri mici, rapide. Apoi tapotezi energic zona, cu vârfurile degetelor. Minimum 30 de secunde – maximum 1 minut. Masează la fel şi cotul braţului stâng. Repetă de 3-4 ori pe zi, până când te scuturi de tristeţe.

TUSE
În principiu, tusea este un mecanism benefic, prin care organismul protejează căile respiratorii, să nu se înfunde. Dar tot îţi doreşti să scapi de ea cât mai iute…
Masează…
… scobitura cotului: îndoaie uşor braţul drept, cu palma în sus. Cu degetul mare al mâinii stângi apeşi în scobitura cotului, fix în dreapta tendonului. Afundă degetul destul de tare, apoi sistează presiunea. Repetă de 20 de ori, apoi fă acelaşi lucru la cotul stâng.
Aşa scapi şi de…
… starea febrilă însoţită de senzaţia că “te ia” când cu rece, când cu sudori.

Cum te masezi dacă ai dureri de spate

Pentru că stai mult timp în picoare sau, din contră, pe scaun, la calculator, ele îţi dau, din când în când (sau persistent), de furcă.
Masează…
… punctul în care se întâlnesc, pe dosul palmei, oasele degetului mic şi ale inelarului. Masează prin presare sau apăsare în cerc, timp de 1 minut.

Cum scapi de insomnie prin masaj

Un somnifer? Da, dacă nu va fi urmat de încă unul. Şi încă unul. Tot “ridicând ştacheta”, ai toate şansele să devii dependentă de ele. Şi nu-i de glumit! Mai bine încearcă să obţii
un somn natural. Prin automasaj.
CURS INTENSIV DE AUTOMASAJ
… un punct de pe talpă: cel de la baza degetului mare de la picior. Sau vârful celui de-al doilea deget de la picior. Masează executând mişcări lente, între 30 de secunde şi 1 minut.

5 reuli de aur pentru un masaj reuşit

1 Freacă mâinile una de alta, pentru a le încălzi şi a le încărca de energie, înainte de a începe masajul.

2 Reglează presiunea: punctele de la nivelul muşchilor pot fi masate viguros, pe când punctele din zonele osoase trebuie tratate cu blândeţe.

3 Maximum 2 minute! Un punct apropiat de zona afectată va fi masat 30-60 de secunde. Punctele de la extremităţi (braţe, picioare) pot fi masate 1 minut, maximum 2.

4 Nu masa niciodată o zonă inflamată sau cu afecţiuni ale pielii.

5 Nu practica automasajul dacă ai probleme cardiace, o boală cronică sau astm. Nici dacă eşti
însărcinată. Vorbeşte, mai întâi, cu medicul tău şi cu specialistul în reflexoterapie (presopunctură).

Facebook Comments