Cum să fii cu un pas înaintea Pestei Porcine Africane. Măsuri preventive

by Dana B.

Pesta Porcină Africană este o boală virală
-În mod obișnuit este mortală pentru porcii domestici și mistreți
-NU EXISTĂ VACCIN sau tratament pentru această boală
-Din această cauză provoacă serioase probleme socio – economice în țările afectate
-Virusul rezistă câteva luni în mediul înconjurător și în cadavre
-Prepararea sau afumarea cărnii de porc NU DISTRUGE virusul
-Oamenii nu se îmbolnăvesc dar ajută la răspândirea virusului prin hainele sau echipamentele contaminate
-Semnele clinice ale bolii sunt variabile și nu sunt ușor de recunoscut

 Animalele afectate pot avea unul sau mai multe semne clinice, după cum urmează: 
➡️ Febră mare, apatie și imposibilitate de a sta în picioare
➡️ Vomă, diaree, uneori cu sânge
➡️ Pete roșii- albăstrui pe piele, în special în zona urechilor și râtului
➡️ Tuse și respirație îngreunată
➡️ Avorturi spontane, nașteri de fetusi morți și nesiguranță în mers a purceilor
➡️ Majoritatea animalelor mor în 10 zile


Contaminarea animalelor sănătoase se poate produce în multe feluri:
➡️ Prin contact direct al porcilor sănătoși cu cei bolnavi
➡️ Prin grăbirea acestora cu resturi alimentare contaminate
➡️ Contactul cu materiale contaminate
➡️ Contactul cu oamenii care poartă haine și încălțăminte contaminată

Măsuri imediate: 
Contactați imediat medicul veterinar dacă suspectați că efectivul de animale este contaminat
NU deplasați animalele din fermă sau gospodărie
Întotdeauna schimbați-vă îmbrăcămintea și încălțămintea atunci când părăsiți ferma sau gospodăria
 Înainte de a achiziționa foraje, așternut și porci, asigurați-vă că acestea provin din unitățile verificate, care au implementate toate măsurile de siguranță pentru a evita pătrunderea virusului
 Asigurați-vă că porcii din gospodăria dumneavoastră nu intră în contact cu mistreți sau cu porcii altor gospodării
 Niciodată să nu hrăniți porcii cu resturi alimentare
Evitați creșterea porcilor în padocurile exterioare, în zonele în care evoluează Pesta Porcină Africană
Achiziția și transportul cărnii și a preparatelor din carne de porc din zonele infectate pot răspândi virusul
Vânătorii și câinii acestora nu trebuie să vină în contact cu porcii domestici după vânătoare
Fermieri sau vânătorii să nu arunce pe câmp sau în pădure resturi rezultate în urma eviscerării carcaselor de porci domestici sau mistreți
NU aruncați resturi alimentare sau gunoi în zonele care pot fi frecventate de mistreți
Contactați medicul veterinar dacă găsiți cadavre de mistreți chiar dacă în zonă NU EXISTA PESTA PORCINĂ AFRICANĂ

Facebook Comments