Cum recunoști infecțiile dentare

by Andreea Radu

Exista foarte multe simptome in ceea ce priveste infectiile urinare si pot fi confundate cu o simpla inflamare gingivala. Din pacate, cei mai multi pacienti ignora chiar si cel mai mic simptom si ajung sa se confrunte cu infectii in stadii avansate, care in final duc la pierderea dintilor.

Desi simptomele sunt destul de complexe si pot fi confundate, exista unele specifice. De asemenea, daca stii ca ai avut interventii dentare complexe este bine sa ai o igiena dentara corecta si sa-ti monitorizezi sanatatea dentara in permanenta. Daca vrei sa fii sigur ca nu ai o infectie dentara, cel mai bine mergi la o clinica stomatologica din apropiere.

Ce simptome sunt specifice infectiilor dentare?

Simptomele sunt multe. Unele sunt mai evidente si deranjante, altele sunt putin vizibile, dar unele semne nu au cum sa fie trecute cu vederea, mai ales daca sunt insotite si de alte simptome grave. Spuneam anterior ca pot fi confundate cu simple inflamatii ale gingiei care trec la un moment dat si nu ii sperie pe pacienti sa mearga la dentist, dara iata la ce trebuie sa fii cu bagare de seama:

  • In primul rand, gingia devine rosie si destul de inflamata
  • La radacina dintelui vei observa o punga de puroi din care iese un lichid galbui fara sa presezi cu limba sau sa o atingi
  • Incepi sa simti ca ti se ingreuneaza deschiderea gurii cand vorbesti, mananci si bei, dar si cand te speli pe dinti
  • Vei simti spasme musculare periodice in zona maxilarului
  • Durera de la maxilar va migra spre zona urechilor
  • Durerea va fi asa mare incat va migra si la obraji, gat si chiar noduliii limfatici

Daca tot am enumerat simptomele de instalare a infectiei, din cauza inflamatiei si abceselor, trebuie sa mentionez si restul simptomelor, care sunt mai grave si trebuie sa-ti dea de gandit si sa te trimita imediat la medic. Iata care sunt restul semnelor, care dau de inteles ca infectia a avansat si poate chiar s-a extins:

  • Sangerari gingivale atat la periaj cat si in general
  • Respiratie urat mirositoare
  • Gust neplacut in gura
  • Dureri foarte mari la mestecare
  • Salivare excesiva nu doar cand mananci
  • Febra si nu este ceva neobisnuit, avand in vedere ca este vorma de infectie
  • Din cauza disconforturilor poate scadea si pofta de mancare
  • Vei constata ca transpiri excesiv, acesta fiind semn clar de infectie
  • Vei avea senzatie de greata si chiar varsaturi

*Nu cred ca mai are rost sa mentionez ca aceste semne iti vor ingreuna viata pe toate planurile si nu vei mai fi in stare sa-ti desfasori nicio activitate. Nici macar propriile obiceiuri zilnice nu vei mai putea sa le ai.

De ce apar infectiile dentare?

Cel mai simplu mod de a nu confunda infectiile dentare la nivelul unui dinte cu o simpla inflamatie sau abces este sa tii cont de problemele pe care le mai ai la nivelul danturii sau pe care stii ca le-ai avut in trecut. Poti lua in calcul urmatoarele aspecte:

  • Cariile – aici nu ma refer la cele foarte mici si abia aparute, ci la cele lasate netratate pe o perioada lunga si care ajung sa erodeze dintele pana ajung la nerv; se creaza mediul perfect pentru o infectie dentara, mai ales cand imunitatea este scazuta sau este instabila
  • Impactele puternice la nivelul dintilor – aici este vorba despre traumatisme externe ce constau in lovituri, fracturi, cazaturi si pot cauza inflamatii si abcese la nivelul unui dinte sau al gingiei, favorizand aparitia unei infectii
  • Plombele adanci – acestea se afla foarte aproape de nerv si sunt destul de predispuse la infectii, mai ales ca sunt folosite zilnic pentru a manca si se pune presiune mare; nu mai zic ca resturile de la mancare se pot depune la baza plombelor si duc si la aparitia cariilor, daca nu aveti o igiena orala corespunzatoare; din pacate, in timp nervul moare, pentru ca se tumefiaza si se creeaza mediu pentru dezvoltarea unei infectii.

 

Ce trebuie sa faci cand banuiesti ca ai o infectie dentara?

Daca s-a intamplat sa faci o infectie dentara, de cele mai multe ori se datoreaza neglijentei in ceea ce inseamna igiena dentara si fricii nejustificate de a merge la timp la dentist. Bineinteles ca medicul iti va aduce la cunostinta iar ca un control regulat se face o data la 6 luni sau chiar la 3 luni in cazul afectiunilor mai grave si iti va aduce la cunostinta iar pasii de ingrijire a danturii ca sa nu te mai confrunti cu astfel de probleme.

Trebuie sa mentionez ca durerile insuportabile nu vor disparea peste noapte cu remedii naturiste sau cu tratamente dupa ureche. O vizita la medic mult prea amanata poate costa si mai multi bani din cauza complicatiilor, asa ca nu rezolvi nimic daca eviti medicul din cauza banilor. Remediile naturiste pot ajuta, nu zic ca nu, dar ele amelioreaza putin simptomele de moment si in niciun caz nu o sa trateze puroiul. Ce-i drept ceaiurile din plante ajuta la o buna curatare a gurii si la o reimprospatare a respiratiei.

Sfatul meu este sa-ti faci imediat o programare la dentist de la primele simptome suspecte, pentru ca asa stii sigur ca nu ai cum sa-ti pierzi dintele afectat de infectie. Plus de asta nu-ti vei chinui inutil viata si-l vei scuti pe medic sa-ti tina morala de ce nu ai venit mai devreme pentru consult.

 

Sursa: unica.ro

Facebook Comments