Cum păstrezi corect mușcatele peste iarnă

by Cristian Dobre

Muscata infloreste in timpul primaverii si al verii, insa daca are conditii optime poate inflori si iarna. Acest lucru presupune amplasarea intr-o zona cu lumina naturala si cu temperaturi constante de aproximativ 15 grade Celsius. Totusi, pentru a supravietui fara a inflori insa pe perioada anotimpului rece, muscata nu are nevoie de conditii speciale, ea putand sa reziste chiar si in locuri ce nu beneficiaza de multa lumina si in care temperaturile sunt de aproximativ 5 grade Celsius. De exemplu, daca vara tii muscatele pe pervaz sau in gradina si iarna nu ai spatiu destul sa le aduci in casa, acestea pot fi depozitate in pivnita, daca temperaturile sunt pozitive, urmand sa fie scoase la lumina primavara.

Muscate obisnuite si muscate curgatoare

Iarna, muscata obisnuita are nevoie de alte conditii decat muscata curgatoare. Astfel, in vreme ce muscata obisnuita poate fi tinuta la temperaturi intre 5-15 grade Celsius, ori in incaperi luminoase (verande, terase acoperite), ori in incaperi intunecate (subsoluri, poduri), cea curgatoare se pastreaza iarna la temperaturi de peste 10 grade Celsius si obligatoriu in locuri cu multa lumina. In toate situatiile, plantele se uda mult mai rar, doar atunci cand pamantul este uscat in profunzime in ghiveci.

Fereste-le de intuneric

Desi multi iubitori ai acestor flori le pastreaza in spatii intunecate, nu este o metoda care sa ajute prea mult plantele. Este adevarat ca, desi isi pierd frunzele, majoritatea inverzesc din nou primavara, cand sunt mutate la caldura si lumina. Totusi, desi supravietuiesc, din cauza stresului climatic la care sunt supuse in fiecare an, rezistenta lor la boli si daunatori scade mult, plantele se vor dezvolta mai incet sau chiar deloc, iar infloritul nu va mai fi atat de abundent.

 

Sursa: a1.ro

Facebook Comments