Cum avem grijă de sănătatea bucală cu ajutorul plantelor

by Cristian Dobre

Afectiunile cavitatii bucale, incepand de la carii si pana la periodontita, sunt extrem de frecvente atat in randul copiilor, cat si in randul adultilor. Vestea proasta este ca acestea ne pot da serioase batai de cap, insa vestea buna este ca pot fi prevenite.

Pe langa spalarea dintilor de doua ori pe zi cu pasta de dinti si curatarea cavitatii bucale cu apa de gura, exista o serie de plante ce pot fi folosite pentru mentinerea sanatatii orale.

Iata ce plante pot fi folosite pentru mentinerea sanatatii orale, dar si pentru tratarea unor afectiuni de la nivelul cavitatii bucale:

Frunzele de neem – cercetatorii de la Facultatea de Medicina Dentara din cadrul Universitatii Hebrew, din Ierusalim, au dovedit ca frunzele de neem, atunci cand sunt mestecate, pot imbunatati sanatatea dentara, prevenind totodata o serie de afectiuni. Acest studiu a aratat ca frunzele de neem au abilitatea de a preveni chiar si bolile periodontale.

Extractul din frunze de neem are proprietati antibacteriene, dar si antioxidante, care ajuta la mentinerea sanatatii orale.

In medicina ayurvedica, specific indiana, chiar si ramurelele arborelui de neem sunt folosite pentru sanatatea orala – acestea sunt mestecate, fiind folosite pe post de periuta de dinti naturala. Ramurelele de neem lupta impotriva germenilor, mentin alcalinitatea salivei, previn multiplicarea bacteriana, trateaza gingiile inflamate si albesc totodata dintii.

Poti folosi pentru curatarea cavitatii bucale pudra de neem, care este un extract la fel de benefic ca si frunza de neem, dar si uleiul de neem, pe care il poti dilua in apa si il poti folosi pe post de inlocuitor natural pentru apa de gura.

Frunzele de menta – menta nu numai ca iti va improspata respiratia, insa are si o multime de efecte benefice pentru sanatatea cavitatii bucale. Frunzele de menta au proprietati antiinflamatoare si este indicat sa le consumi imediat dupa masa, intrucat contracareaza efectele alimentelor acide consumate. Frunza de menta are si calitati antiseptice, care ajuta la combaterea bacteriilor din cavitatea bucala, prevenind astfel infectiile. Datorita proprietatilor antioxidante, frunzele de menta previn inflamarea tesuturilor gingivale si sunt foarte benefice in combaterea inflamatiei dupa extractia dentara.

 

Sursa: doc.ro

Facebook Comments