Cultura de rapiță este pe cât de pretențioasă pe atât de profitabilă!

by webeditor

Potențialul României, din punct de vedere agricol, atinge al șaselea nivel în UE, suprafața potențial agricolă a țării noastre acoperind peste 14 milioane de hectare dintre care peste 6 milioane de hectare nu sunt lucrate. Conform Institutului Național de Statistică, fermierii români au ca principale opțiuni însămânțarea de cereale, oleaginoase și leguminoase.

Astfel, dintr-un total de de peste 8 milioane de hectare de terenuri utilizate, o suprafață de  peste 5 milioane de hectare este cultivată cu cereale.  Pe locul al doilea, cu o pondere de 18% din suprafața agricolă utilizată, se află  plantele oleaginoase, din cadrul cărora, în ultimii ani, rapița a devenit o favorită a agricultorilor români. Datorită cotației ridicate pe tona de rapiță, peste 300 de euro, fermierii români încep să fie interesați din ce în ce mai mult de cultivarea ei.

Zonele cele mai propice pentru o buna cultura de rapiță sunt sudul și estul României.  În vest, vremea este mai călduroasă iarna iar plantele nu sunt acoperite de zăpadă. Pentru a trece bine de iarnă, rapiță  are nevoie să fie protejată de un strat de zăpadă iar semințele trebuie să fie alese dintre cele rezistente la ger.

Riscul cel mai mare din punct de vedere climatic, al culturilor de rapiță, îl reprezintă înghețurile timpurii, adică temperaturile extrem de mici care apar în perioada martie-aprilie, atunci când cultura este în perioada de înflorire.

Sporul de producție depinde destul de mult de capacitatea de autopolenizare, fapt ce duce la orientarea fermierilor spre semințe de hibrizi de rapiță performanți. Nivelul precipitațiilor și repartizarea lor de-a lungul vegetației, nu permit fermierilor români să spere la producții comparabile cu cele din Franța sau Germania, unde producțiile de rapiță sunt mult mai mari decât cele de la noi, uneori duble.

Pentru o recoltă bună, primordial este de a găsi furnizorul de semințe de calitate, depinzând de tipul de cultură planificat. Dacă un fermier dorește să cultive rapiță atunci va alege un furnizor recunoscut pentru rezultate de producție record, cu semințe supraviețuitoare în condiții dificile de iernare precum semințele DEKALB, producător internațional de semințe de porumb și de rapiță. Acestea sunt atent clasificate după grupa de maturitate, după performanțele în climat umed, secetos sau uscat, după toleranța la cădere și scuturare și nu în ultimul rând după pierderile reduse în perioada de recoltare.

În 2017, producția raportată la hectar s-a situat între două tone și jumătate, și 4 tone ducând la profituri de minim 1.000 de euro/hectar. Fără nicio îndoială, cultura de rapiță este cea mai valoroasă investiție pentru agricultorii români  motiv pentru care dirijarea unei afaceri profitabile cu aceasta planta  implică necesitatea ca fermierii să fie bine informați despre toate etapele, condițiile tehnice și climatice propice acestei culturi, încă din faza fundamentala de alegerea a tipului de sămânță.

Facebook Comments