COZONAC DE POST

by Paula Craciun

Din ciclul retete de post va prezint astazi un cozonac de post foarte usor de facut, de mare efect si extraordinar de gustos, pe noi ne-a cucerit definitiv!  Am plecat de la reteta cozonacului de post al bunicii si i-am adaugat trei ingrediente ce i-au dat un gust si o culoare absolut minunate: scortisoara, extract de vanilie si sofran iar pentru aspect am folosit o tehnica interesanta pe care am vazut-o  aici.
Si fiindca postul abia a inceput va  sugerez si aceste retete de post cu siguranta o sa gasiti multe idei acolo.


Ingrediente (pentru un cozonac)

500 gr faina
200 ml apa calduta
100 ml ulei
150 gr zahar
7 gr drojdie granule
1 lingurita extract de vanilie
1 lingurita esenta rom
1 lingura cacao
1 lingurita scortisoara
5 gr sofran Kotanyi

un praf sare

Mod de preparare

Punem intr-un bol faina drojdia si sarea. Dizolvam sofranul si zaharul in apa fierbinte si o lasam deoparte. Sofranul ii va da o culoare frumoasa, galbena cozonacului. Sofranul este optional, puteti renunta la el daca nu aveti de unde sa il procurati. Cand e calduta o adaugam in bol peste faina. Adaugam uleiul, esenta de rom si extractul de vanilie. Framantam pana obtinem o un aluat omogen pe care il lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.

Luam un sfert din aluat adaugam cacao si scortisoara cernute si framantam pana se incorporeaza in aluat.

Întindem aluatul simplu in forma de dreptungi si cat mai subtire. Din aluatul cu cacao intindem un dreptunghi pe care il suprapunem peste jumatate din aluatul simplu. Trecem peste el cu sucitorul si presam ca sa adere mai bine la aluatul simplu.

Rulam cozonacul strans pana se termina fasia cu cacao. Portiunea ramasa o taiem fasii de circa un centimetru. Rasucim fiecare fasie  in parte. Apoi le trecem pe toate in partea cealalta a cozonacului, introducand dedesubt  capetele.

Punem cozonacul in tava si il lasam la dospit inca jumatate de ora. Dam la cuptor pana se rumeneste. Cat este fierbinte il ungem cu sirop de apa cu zahar si presaram si putin zahar tos deasupra.

Sursa: caietulcuretete.ro

Facebook Comments