Concert simfonic cu lucrări de Chopin și Schubert, la filarmonica arădeană

by Dana B.

Alăturând capodopere de Frédéric Chopin şi Franz Schubert, concertul simfonic al serii de 23 februarie reflectă debutul epocii romantice şi se concentrează asupra reconfigurărilor de limbaj din prima parte a secolului al XIX-lea.

Dirijat de Valentin Doni, programul de la ora ora 19.00, din Sala Cercului Militar (B-dul Decebal nr.19) este iniţiat de primul concert pentru pian al lui Frédéric Chopin, una dintre genialele partituri destinate instrumentului concertant, reluată în această seară în interpretarea lui Nicolas Bourdoncle (Franţa). Apărut sub semnătura unuia dintre cei mai versaţi pianişti compozitori ai lumii, adevărat tribut adus muzicii poloneze, Concertul nr.1 în mi minor op.11 impresionează prin accentele patetice şi romantice ale scriiturii, renumită pentru inventivitatea pe care o etalează la nivelul  microstructurilor şi al ornamenticii  dar şi prin senzaţionalele melodii.

Franz Schubert  şi cea de a V-a sa simfonie, în si bemol major, acoperă capitolul simfonic al programului, readucând imaginea Vienei muzicale, încărcată de parfumul primelor decenii ale secolului romantic. Considerată drept cea mai reuşită dintre lucrările simfonice timpurii ale compozitorului, scrisă în 1816, la vârsta de 19 ani, Simfonia în si bemol major dezvăluie o compatibilitate perfectă cu idealurile mozartiene, mărturisind  prin frumuseţea ei melodică, dar şi prin perfecţiunea formelor ei, aceiaşi simplitate, rigoare sau puritate.

Joi 23 februarie 2017 ora 19.00

Sala Cercului Militar, B-dul Decebal nr. 19

 CONCERT SIMFONIC

Dirijor Valentin Doni

Solist Nicolas Bourdoncle – Franţa

Program

Frédéric Chopin – Concertul nr.1 în mi minor pentru pian şi orchestră op.11

Franz Schubert – Simfonia a V-a în si bemol major D. 485

 Portret – Valentin Doni

Valentin Doni a urmat cursurile Institutului de Arte „Gavril Musicescu” din Chişinău, la clasa de dirijat a maestrului Isai Alterman şi la cea de compoziţie a profesorului Pavel Rivilis.

A aprofundat dirijatul în România cu maestrul Ovidiu Bălan, apoi la Conservatorul Naţional Regional din Rueil – Malmaison (Franţa), cu profesorul Jean Sebastien Bereau. În spaţiul cultural francez s-a specializat totodată la Academia de muzică din Lyon şi Orchestra simfonică din  Lille.

Valentin Doni a îmbinat activitatea de scenă cu aceea didactică, ocupând de-a lungul anilor importante poziţii în instituţii de învăţământ şi de spectacol: profesor la Academia de muzică Gavril Musicescu (1980 – 1988), profesor de dirijat la Colegiul de muzică din Chişinău (1985 – 1987), director al Sălii cu Orgă din Chişinău şi dirijor al Orchestrei Naţionale de Cameră (1997 – 1999), dirijor al Filarmonicii Naţionale a Republicii Moldova (1991 – 2004) şi timp de trei ani director al aceleiaşi Filarmonici (2000 – 2003). La pupitrul acestui ansamblu simfonic a dirijat peste 200 de concerte pe scene din Italia, Spania, Portugalia, România, Franţa şi Ucraina.

Pentru merite artistice deosebite, în 1999 Valentin Doni a primit din partea preşedintelui Republicii Moldova titlul de „Maestru în artă”, iar în 2002, Guvernul francez i-a conferit titlul de „Cavaler al ordinului în Arte şi Litere”.

Pe scenele din România, Valentin Doni a apărut la pupitrul orchestrelor din Bucureşti,  Iaşi,  Botoşani, Constanţa, Ploieşti şi Sibiu iar în prezent deţine poziţia de dirijor permanent al Filarmonicii Mihail Jora din Bacău.

 Portret – Nicolas Bourdoncle

 Născut în  Aix-en-Provence, în 1998, Nicolas Bourdoncle a început să studieze pianul cu tatăl său, Michel Bourdoncle, la Conservatorul „Darius Milhaud” în Aix-en-Provence, iar mai târziu a urmat cursurile conservatorului „Pierre Barbizet” din Marsilia, unde a lucrat cu Erik Berchot. În anul 2005 a fost admis la Conservatorul din Aix-en-Provence, unde a obţinut primele premii pentru pian şi muzică de cameră.

A participat la cursuri şi clase de măiestrie susţinute de Bernard d’Ascoli, Bernard Flavigny, Daniel Wayenberg, Dominique Merlet, Roqué Carlos Alsina, Dang Thai Son, Frédéric Aguessy, Michel Bourdoncle, Jean-Marc Luisada, Konstantin Lifshitz  şi Vladimir Viardo.

În anul 2010 a câştigat premiul I al Concursului pentru pian Darius Milhaud din Aix-en-Provence, iar doi ani mai târziu, premiul III la Concursul Internaţional de Pian de la Hanoi (Vietnam).

A absolvit recent cursurile Conservatorului Naţional Superior de Muzică din Paris, la clasele profesorilor Roger Muraro şi Isabelle Dubuis.

A debutat pe scena concertistică alături de orchestra Filarmonicii din Odessa, în 2009, iar cariera sa se desfăşoară deopotrivă pe podiumul de concert şi în săli de recital din Franţa, România, Italia, Slovenia, Spania, Rusia, Polonia, Moldova, Armenia, Vietnam, Mexic şi Brazilia.

Facebook Comments