CLAUDIA BOGHICEVICI ACUZA: „PESTE 20.000 DE BENEFICIARI DE SERVICII SOCIALE RISCA SA FIE ABANDONATI”

by Cosmin Mihuta

Deputatul PDL Claudia Boghicevici, coordonatoarea portofoliului Muncii şi Protecţiei Sociale în Guvernul Alternativă PDL, a organizat astăzi împreună cu filiala locală PDL Arad o dezbatere cu societatea civilă asupra noilor prevederi aflate în dezbatere parlamentară referitoare la subvenţionarea furnizorilor de servicii sociale. Boghicevici a semnalat problemele proiectului propus de Guvernul USL prin care peste 20.000 de beneficiari de servicii sociale riscă să fie abandonaţi.

„Prin Legea asistenţei sociale pe care PDL a promovat-o în 2011 am sprijinit dezvoltarea reţelei de servicii sociale şi dezvoltarea pieţei mixte de servicii sociale prin contractarea furnizării serviciilor sociale atât cu furnizorii privaţi, cât şi cu cei publici. Prin noile reglementări propuse de Guvernul USL vom ajunge însă din nou la servicii sociale administrate exclusiv de stat, fără a putea acoperi nevoile tuturor beneficiarilor şi la costuri necontrolabile, de multe ori la mâna baronilor locali”, a declarat Claudia Boghicevici.

De exemplu, acest proiect elimină de la finanţarea de la bugetul de stat furnizorii de servicii sociale în mediul urban, urmarea fiind că cei peste 20.000 de beneficiari direcţi ai subvenţionării – în special vârstnici, copii şi persoane cu dizabilităţi – vor rămâne pe drumuri. „În acelaşi timp, proiectul prevede că de la bugetul local se poate acorda o subvenţie de până la 50% din costul standard/beneficiar/tip de serviciu social stabilit conform legii, deşi realitatea demonstrează că acest nivel trebuie să fie de minim 60%, pentru ca furnizorii de servicii sociale să îşi poată derula normal activitatea”, a declarat, la rândul său, Viorel Enache, fostul edil al oraşului Sântana, care de circa 30 de ani este implicat în proiecte privind asistenţa socială.

„O altă aberaţie este subvenţionarea DOAR PENTRU PRIMII 3 ANI a serviciilor sociale nou înfiinţate, în comunităţile în care aceste servicii nu există. Astfel, USL promovează un proiect de lege ale cărui efecte se vor vedea peste trei ani, când ONG-urile care vor înfiinţa servicii noi vor fi nevoite să le abandoneze, pentru că nu va mai exista posibilitatea susţinerii lor”, a afirmat şi Oana Morcan, reprezentant al Fundaţiei Eben Ezer Moldovan.

Acestea sunt doar câteva motive pentru care USL trebuie să accepte o largă consultare publică înainte de a adopta acest proiect de lege. „Împreună cu partenerii sociali vom transmite tuturor parlamentarilor un document pentru a le prezenta problemele acestui proiect legislativ.  Sper ca măcar deputaţii USL de Arad, cei care pot vedea cu ochii lor ce înseamnă să ai şi furnizori de servicii sociale privaţi, să ni se alăture în acest demers de a bloca un proiect de lege făcut în batjocură, fără consultare, fără transparenţă”, a conchis deputatul Claudia Boghicevici.

Facebook Comments