Ce trebuie să știm despre ulcer

by Cristian Dobre

Ulcerul nu este de un singur tip si nu afecteaza doar mucoasa care captuseste stomacul. Asa ca astazi ne propunem sa acoperim cateva informatii esentiale despre ulcer, despre tipurile de ulcer si mai ales despre simptomele acestora.

 

Ce este ulcerul?

Un ulcer este o rana ori un loc sensibil si dureros care se vindeca lent si care, uneori, recidiveaza, adica problema reapare. Ulcerele nu reprezinta ceva rar, iar modul in care un ulcer apare si simptomele care il caracterizeaza depind de cauza de la baza si de locul unde apare pe corp.

Este important sa stim ca ulcerele sau ranile acestea dureroase, care se vindeca lent, pot sa apara oriunde pe corp, incepand de la mucoasa care captuseste stomacul si pana la stratul exterior al pielii.

Tipuri de ulcer

Cele mai comune tipuri de ulcere sunt cele peptice, iar pe langa acestea, exista si alte „clase”, cum ar fi: ulcerele arteriale, ulcerele venoase, ulcerele bucale si ulcerele genitale.

Vom detalia, pe rand, cateva dintre tipurile de ulcer si manifestarile afectiunii, in functie de localizare:

Ulcer peptic

Ulcerele peptice sunt acele rani sau puncte sensibile care se dezvolta in interiorul stratului care captuseste stomacul, in portiunea superioara a intestinului subtire sau in esofag. Aceste ulcere se formeaza cand sucul gastric deterioreaza peretii stomacului sau ai intestinului.

Exista trei tipuri de ulcer peptic:

  1. ulcerul gastric (care se dezvolta in mucoasa stomacului),
  2. ulcerul esofagian (rana care se dezvolta in mucoasa esofagului) si
  3. ulcer duodenal (rani care se dezvolta in mucoasa interna a duodenului).

Cel mai frecvent simptom al ulcerului la acest nivel este durerea arzatoare sau usturatoare. Alte simptome sunt: balonarea sau senzatia de preaplin, eructatie, arsuri gastrice, greata, varsaturi, pierderea in greutate in mod inexplicabil, durere in piept.

Ulcer bucal

Aftele sau ulcerele ce apar in cavitatea bucala sunt mici rani sau leziuni care se dezvolta in gura ori la baza gingiilor. Ele sunt numite mai des afte bucale. Acest tip de ulcer are multiple cauze. Aftele minore au aspectul unor ulcere sau rani mici, rotunde, care nu lasa cicatrici in urma lor. Aftele bucale pot sa se dezvolte si in rani mai mari si mai adanci.

Simptomele asociate cu acest tip de ulcer bucal sunt: vindecarea neobisnuit de lenta (aftele persista mai mult de 2 saptamani), ulcerele sau aftele bucale se extind pana la buze, pacientul are probleme atunci cand vrea sa manance sau sa bea, apare febra sau apare diareea.

Ulcer arterial

Ulcerele ischemice sau arteriale sunt rani deschise care se dezvolta in principal pe partea dinspre exterior a gleznei, pe laba piciorului, pe degetele mari de la picioare si pe calcaie.

Aceste ulcere arteriale se dezvolta din cauza ca arterele sunt deteriorate sau afectate, din cauza lipsei fluxului de sange catre acele tesuturi. Poate dura luni bune pana cand acest tip de ulcer se vindeca.

Un ulcer arterial are un aspect caracteristic si este insotit si de alte simptome: rani sau leziuni deschise rosii, galbene sau negre; pielea este lipsita de par; durere de picior; zona nu sangereaza; zona afectata este rece la atingere, din cauza ca circulatia sangelui in acea arie este minima.

Potrivit expertilor de peste hotare, trei dintre cele mai frecvente tipuri de ulcere ce apar pe membrele inferioare (picioare si laba piciorului) sunt:

  1. ulcerele de staza venoasa – sunt localizate sunt genunchi; le vedem in principal pe partea interioara a piciorului, imediat deasupra gleznei; ulcerele acestea venoase pot afecta unul sau ambele picioare;
  2. ulcerele neurotrofice (la cei cu diabet) – sunt localizate la punctele cu presiune crescuta, de la picioare;
  3. si ulcerele arteriale (numite si ulcere ischemice) – pot sa apara si intre degetele de la picioare, acolo unde degetele se freaca unele de celelalte.

Ulcer cornean

Un strat transparent de tesut se afla in structura ochiului uman, numit cornee. Ea este precum o fereastra care permite luminii sa patrunda in ochi. Un ulcer cornean este o rana deschisa care se formeaza pe cornee si este cauzat, de obicei, de o infectie.

Semnele si simptomele unui ulcer format pe cornee pot fi: inflamatia ochiului, ochiul este sensibil si prezinta o rana ori leziune deschisa, sensibila, lacrimare excesiva, vedere incetosata, un punct alb pe cornee, pleoapele sunt umflate, secretii sau puroi in ochi, sensibilitate la lumina, pacientul are senzatia ca are un corp strain in ochi.

Ulcer genital

Aceste ulcere sunt rani care apar in zonele genitale, inclusiv pe penis, vagin, anus ori in zonele din apropierea acestora. De obicei, ulcerele genitale sunt cauzate de boli cu transmitere sexuala (BTS). Pe langa ranile vizibile, simptomele care pot insoti un ulcer genital sunt: eruptie cutanata sau mici umflaturi in zona afectata, durere sau mancarimi, ganglioni umflati in zona inghinala, febra.

Ulcer venos

Ulcerele venoase (cel mai intalnit tip de ulcere sau leziuni ce apar pe picioare) sunt rani deschise care se formeaza adesea pe membrele inferioare, mai jos de genunchi si pe partea interioara a gleznei. Acest ulcer se dezvolta, de regula, din cauza deteriorarii venelor, lucru cauzat de un flux insuficient de sange catre inima.

Simptome – in unele cazuri, ulcerele venoase (sau varicoase) nu provoaca durere sau cauzeaza o durere prea mica, pana cand nu se infecteaza. In alte cazuri, un ulcer venos poate fi extrem de dureros.

Alte simptome ale ulcerului varicos pot fi: inflamatia, edemul (zona se umfla), mancarimile pielii, cruste pe piele, secretie sau puroi. Dureaza luni bune pana cand un ulcer venos sau varicos se vindeca in totalitate.

 

Sursa: doc.ro

Facebook Comments