Ce trebuie să știm despre mierea de salcâm

by Cristian Dobre

Mierea de salcam este o miere monoflora, obtinuta exclusiv doar din nectarul florilor de salcam. Este incolora sau usor galbena si are o aroma specifica florilor de salcam. Are o culoare alb-galbuie, este parfumata si limpede. Are multa finete si discretie, ceea ce o face sa fie mult apreciata de catre copii. Mierea de salcam indulceste alimentele si ceaiurile, fara sa le denatureze gustul. Este saraca in glucoza si bogata in fructoza, ceea ce o face sa cristalizeze foarte lent. in mod obisnuit, ea poate ramane fluida pana la un an, insa daca este pura, poate sa nu cristalizeze mai multi ani. Datorita continutului scazut de glucoza, mierea de salcam poate fi consumata cu moderatie si de catre pacientii diabetici. Sunt permise 1-3 lingurite pe zi.

La pacientii cu diabet (in special de tip II), mierea, in cantitati mici, pe stomacul gol, poate diminua si stabiliza glicemia. Mierea de salcam – compozitie: Mierea de salcam este considerata ‘’hrana vie’’. Contine vitaminele B1, B2, B6, B12, B9 (acid folic); enzime, fitohormoni (hormoni vegetali), acizi: lactic, malic, oxalic, citric; flavonide (substante antioxidante), dextrina, factori antibiotici. Din compozitie nu lipsesc nici  substantele minerale precum: calciu, potasiu, siliciu, magneziu, sodiu, fosfor, cupru si sulf. in total, substantele care intra in compozitia acestei mieri sunt in numar de 435.

Expectoranta, sedativa si cicatrizanta, trateaza afectiunile gastrice si imbunatateste activitatea inimii, ficatului, calmant gastric, calmant psihic, creste procentul de hemoglobina din sange. Cum se foloseste mierea de salcam. Mierea de salcam poate fi consumata simpla sau folosita ca indulcitor pentru ceai, cafea sau lapte. Este foarte important ca lichidele sa nu depaseasca temperatura de 40 de grade Celsius. La temperaturi mai mari, mierea tinde sa isi piarda substantele active. In cazul ranilor, mierea de salcam poate fi aplicata direct, sub forma de comprese cu apa si miere sau aerosoli.

Beneficiile pentru sanatate ale mierii de salcam: stimuleaza digestia • curata ficatul • regleaza tranzitul intestinal • imbunatateste activitatea inimii si a sistemului circulator • ajuta la refacerea organismului dupa efort • combate oboseala • creste rezistenta organismului, stimuland sistemul imunitar • creste numarul de globule rosii din sange • datorita pH-ului sau slab acid, poate fi folosita cu succes in tratarea afectiunilor digestive legate de o aciditate marita, cum ar fi gastritele si ulcerele • este un excelent expectorant si ajuta la calmarea tusei, fiind un antiinflamator puternic pentru sistemul respirator; recomandata si in raceli, sinuzite, rinite, pneumonii, tuberculoza sau alte tipuri de infectii bronho-pulmonare. Alte indicatii terapeutice ale mierii de salcam insomnie, stres, astenie,nevroze, depresii anemii, anorexie convalescenta femei insarcinate astm tulburari de memorie reumatism boli ale cailor biliare, boli de ficat afectiuni ginecologice plagi, arsuri alcoolism migrene afectiuni ale rinichilor.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments