Ce trebuie să știm despre cancerul pulmonar

by Cristian Dobre

Cancer pulmonar: simptome, persoane cu risc. Uneori, nu sunt detectabile simptome. Cele mai frecvente simptome sunt următoarele:

Tusea care se intensifică sau nu dispare (trebuie să fiți atenți la tusea de fumător care se înrăutățește).

Durere constantă în piept, care se agravează atunci când tușești sau respiri profund.
Respirație șuierătoare.
Scurtarea respirației.

Tusea cu sânge.
Vocea răgușită care durează mai mult de 3 până la 4 săptămâni.
După caz: bronșită recurentă sau pneumonie, pierderea în greutate și pofta de mâncare, oboseală cronică, dureri de cap, dureri osoase etc.

Cancer pulmonar: simptome, persoane cu risc

Fumătorii cu predispoziție genetică la cancer. Experții susțin că factorii genetici pot explica, de exemplu, că unii fumează puțin și dezvoltă cancer, în timp ce alții fumează mult, dar nu îl dezvoltă.

Persoanele cu boală pulmonară cronică, cum ar fi sclerodermia, sau care au fibroză (țesut cicatricial) în plămâni. Fibroza poate apărea ca urmare a pneumoniei sau a tuberculozei.

Principalul factor de risc

Tigara. De departe, acesta este cel mai important factor de risc. Fumătorii sunt de 10 până la 25 de ori mai mari să dezvolte cancer pulmonar decât nefumătorii. Pentru un fumător de două pachete de țigări pe zi, riscul este de 50 de ori mai mare. Riscul depinde de vârsta la care a început fumatul, de numărul de ani și de cantitatea de țigări consumate pe zi. Deși cancerul pulmonar durează câțiva ani pentru a se dezvolta, schimbările fiziologice ale țesutului pulmonar sunt vizibile cu mult înainte. Femeile care fumează pot fi puțin mai expuse riscului de cancer pulmonar decât bărbații, din motive necunoscute inca.

Expunerea la niveluri ridicate de radon în casă crește riscul de cancer pulmonar, în special pentru fumători. Radonul este un gaz radioactiv prezent în mod natural în sol și în roci, rezultat din degradarea uraniului. Este incolor și inodor. Riscul apare în locuințele construite pe soluri care conțin uraniu. Radonul se infiltrează în subsoluri prin podele murdare, pereți de beton (și chiar mai mult dacă sunt crăpate).

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments