Ce trebuie să știi despre aplicația Apel 112 STS

by Cristian Dobre

Apel 112 este aplicația oficială de contact direct, cu localizarea apelantului, recomandată public de STS – Serviciul de Telecomunicații Speciale, pentru situații de urgență cum a fost cea în care s-a aflat adolescenta din Caracal, Olt.

Sâmbătă dimineața, potrivit cifrelor afișate în Google Play, aplicația depășise deja 50.000 de instalări și avea peste 360 de recenzii pentru versiunea de Android, sistemul de operare cel mai utilizat pe telefoanele mobile din Romania.

Apel 112 era poziționată pe locul 235 în secțiunea de aplicații utilitare descărcate în Romania (n.r. – la momentul redactării articolului), avea 370 de recenzii și era notată cu 4.5, un scor bun pentru o aplicație utilitară publicată de o instituție publică.

Cazul presupusei crime de la Caracal a stârnit numeroase controverse privind modul de reacție a autorităților iar una dintre agențiile criticate a fost STS căruia i s-a reproșat că nu a putut localiza mai precis apelul adolescentei sechestrate, în acel moment.

Serviciul de Telecomunicații Speciale s-a apărat prezentând publicului o aplicație de telefon mobil, care ar fi ”singura posibilitate legală și fezabilă pentru o  localizare mai precisă a unui apel 112” după cum arată un comunicat STS.

Cum instalezi gratuit aplicația Apel 112

  • Aplicația, lansată de STS în februarie 2019, deci de câteva luni, poate fi instalată din Google Play pentru telefoanele cu sistem de operare Android sau din Apple App Store pentru telefoanele iPhone cu sistem de operare iOS.
  • Dacă vă apare versiunea în limba engleză a aplicației e pentru că telefonul e setat pe această limbă. Puteți schimba limba telefonului pe română, după cum explică STS în răspunsul la recenzia unui utilizator.
  • După instalare, la prima deschidere, aplicația îți cere numărul de telefon. Dacă telefonul este dual SIM poți introduce și numărul de pe a doua cartelă telefonică.
  • Următorul ecran este cel cu ”Termenii și condițiile de utilizare”; sunt 18 paragrafe, în câteva ecrane de text și e bine să le citești cu atenție ca să afli, de pildă, că nu există garanții de funcționare continuă sau fără erori.
  • O precizare importantă din condițiile de utilizare este că aplicația Apel 112  transmite numărul de telefon și coordonatele de localizare (preluate de la GPS-ul mobilului) doar dacă utilizatorul are activă o conexiune de date.
  • Altă informație importantă este că datele de localizare sunt transmise la serviciul de urgență doar dacă suni din aplicația Apel 112 și dacă ai dat aplicației permisiunea de a transmite aceste date.
  • După ce ai acceptat ”Termenii și condițiile de utilizare” îți apare ecranul cu butonul roșu și informațiile esențiale:
    • Numărul de telefon
    • Coordonatele geografice
  • Sub coordonatele geografice aplicația îți arată acuratețea localizării apoi un buton verde cu care poți trimite poziția.
  • Sub buton există un link către Google Maps, harta online pe care poți vedea cât de corect te-a poziționat GPS-ul telefonului.

Localizarea GPS prin Apel 112: posibilități și limite
Trebuie să știi că precizia localizării, în general, nu doar în cazul aplicației Apel 112, este condiționată, simplu spus, de calitatea GPS-ului din telefon dar și de locul în care te afli.

În câmp deschis, pe vreme fără nori, precizia localizării va fi mai bună decât într-o zonă cu multe clădiri înalte, structuri metalice sau într-o pădure deasă, după o ploaie.

Dacă mobilul are și protocolul A-GPS – sistemul de poziționare globală asistată dezvoltat de americani tocmai pentru îmbunătățirea localizării în situații de urgență, precizia se poate îmbunătăți pană la 3-5 metri. Multe modele noi de telefoane au deja implementat acest protocol.

Totuși, precizia localizării e asigurată, în primul rând, de calitatea modului GPS din telefon și, din proprie experiență, îți spun că nu am găsit încă mobilul care să aibă un modul GPS dintre cele care pot oferi precizie la nivel de centrimetri.

Concluzia cu GPS-ul de pe telefon (sau de la ceasul de mână) e simplă: funcția de localizare de pe mobile e un adaos la un dispozitiv care trebuie să facă o grămadă de lucruri: să și filmeze, să aibă și sunet de calitate, să fie și compact și să nu fie prea scump.

În ce privește transmisia datelor de localizare, la un telefon mobil, condiția e clară: ca să le poți trimite undeva trebuie fie să ai semnal GSM (dacă datele de poziționare pleacă pe SMS), fie o conexiune decentă la internet prin care coordonatele geografice să poate ajunge pe un server de la serviciul de urgență.

Sursa: startupcafe.ro

Facebook Comments