Ce să faci când ai arsuri la stomac

by Andreea Radu

Arsură la stomac (pirozis). Această afecțiune se manifestă printr-o durere asemănătoare unei arsuri în piept, chiar în spatele sternului, după masă. Durerea este adesea mai puternică atunci când persoana se apleacă sau stă culcată. Arsurile la stomac ocazionale nu ar trebui să constituie un motiv de îngrijorare. O senzație de arsură la stomac mai frecventă sau mai severă poate reprezenta însă simptomul unei afecțiuni mai grave care necesită intervenția medicală, de exemplu a bolii de reflux gastroesofagian.

Atunci când mâncăm, alimentele trec prin esofag și ajung în stomac unde sunt descompuse cu ajutorul acidului gastric. Stomacul este acoperit cu o mucoasă protectoare care rezistă la acțiunea acestui acid. Esofagul însă nu dispune de un asemenea strat de protecție. La baza esofagului se află un sfincter. Acesta acționează ca o ușă care se deschide pentru a permite mâncării să ajungă în stomac și se închide apoi astfel încât conținutul stomacului să nu ajungă înapoi în esofag. Când sfincterul nu funcționează adecvat, conținutul stomacului, inclusiv acidul gastric, ajung în esofag pe care îl irită, producând o senzație inconfortabilă de arsură la stomac.

Senzația de arsură la stomac în timpul sarcinii este des întâlnită, fiind cauzată de creșterea în volum a uterului și de relaxarea sfincterelor. Aceasta este un simptom comun alături de greață, vărsături și dificultăți digestive și poate fi tratată fie cu ajutorul remediilor clasice, fie naturiste.

Tratament pentru arsură la stomac (pirozis)

Primul gest

  • antiacide sau ceai de busuioc
  • mergi la medic, în vederea stabilirii cauzei

Tratament clasic pentru arsură la stomac (pirozis)

  • medicamente antiacide
  • pansamente gastrice
  • dietă

    Tratament naturist pentru arsură la stomac (pirozis)

    Țintaură

  • infuzie din 1 linguriță de plantă la 250 ml de apă clocotită, se infuzează 5 minute, se consumă 3 căni pe zi
  • Suc de cartof crud
    • 2-3 cartofi cu coajă roșie, bine spălați, se introduc cu tot cu coajă în storcător; se consumă imediat, pe stomacul gol, dimineața, 50-70 ml

    Apă de argilă

    • mod de preparare: în 200 ml de apă plată se pun 5 g de argilă, se amestecă foarte bine cu o lingură de lemn și se lasă de seara pâna dimineața; dimineața se consumă apa limpede de deasupra argilei (nu se amestecă), pe stomacul gol; cura se ține 21 de zile, apoi se face pauză 21 de zile; cura se poate relua de 5-6 ori.

    Arsură la stomac – o afecțiune uzuală, dar care nu trebuie ignorată pentru a nu se agrava. Prin schimbarea alimentației și cu ajutorul medicației (antiacide etc.), arsurile la stomac pot fi tratate, astfel încât să nu mai producă disconfort.

  • Sursa: libertatea.ro
Facebook Comments