CE ESTE ORTOREXIA SI CUM SE MANIFESTA

by Paula Craciun

Ai auzit de anorexie, bulimie şi malnutriţie, dar sigur nu ştii ce este această tulburare de alimentaţie. Află ce este ortorexia şi cum se manifestă şi încearcă să nu cazi în extreme când vine vorba de alimentaţie sănătoasă.

Ortorexia nervoasă este o tulburare de alimentaţie care apare la persoanele obsedate de hrana sănătoasă.

Poate suna ciudat, dar unii oameni devin atât de fanatici când vine vorba de alimentaţie sănătoasă şi control al meselor, încât pierd controlul şi contactul cu realitatea.

Într-o societate care îndeamnă pe toată lumea la un stil de viaţă sănătos, în care alimentaţia bio şi veganismul sau bucătăria raw vegană câştigă tot mai mulţi adepţi, este greu să delimitezi oamenii responsabili de cei bolnavi.

Cum ştii că exagerezi cu mesele sănătoase?

Ortorexia este acea tulburare de alimentaţie în care treci de la grijă pentru o hrană echilibrată şi un stil de viaţă sănătos la obsesie.

Atunci când toată ziua nu faci altceva decât să calculezi calorii, când nu mai consumi decât câteva legume şi fructe din surse numai de tine ştiute şi îţi privezi organismul de nutrienţi, de frica aditivilor şi intoleranţelor fictive, ai întrecut măsura.

Bolnavii de ortorexie ajung să ţină cure de detoxifiere prelungite, beau numai sucuri din plante câteva săptămâni la rând şi se aseamănă mult cu anorexicii, având în vedere că renunţă la mare parte din hrana echilibrată, fiind convinşi că face rău organismului, într-un fel sau altul.

Obsesia pentru alimente sănătoase

Să vrei să mănânci sănătos este normal. Să îţi dedici viaţa mâncatului sănătos este deja prea mult.

Persoanele cu ortorexie ajung să-şi plănuiască fiecare masă cu câteva zile înainte şi nu mai duc o viaţă normală, fiind prea preocupaţi de alimentaţie şi valoarea nutritivă sau potenţialii alergeni şi aditivi ascunşi din hrană.

Ortorexicii cheltuiesc sume impresionante pentru a cumpăra numai alimente pure, curate, sănătoase şi investesc în tot felul de aparaturi performante de filtrare şi curăţare sănătoasă a alimentelor.

Ceea ce uită ei este să consume o hrană echilibrată. În goana obsesivă după alimente sănătoase, uită de varietate, reduc numărul de alimente consumate şi nus e mai ating de hrana care li se pare suspectă din punct de vedere al purităţii.

De multe ori, persoanele cu ortorexie ajung la spital cu malnutriţie, deoarece îşi privează organismul de tot felul de minerale, proteine, aminoacizi şi uleiuri esenţiale, care se găsesc numai în alimente pe care ei nu le consideră destul de sănătoase.

Pacienţii care suferă de ortorexie sunt adesea depresivi şi nu mai pot avea o viaţa socială normală, suferind şi de tulburări obsesiv-compulsive.

Sursa: unica.ro

Facebook Comments