Ce ar trebui să știm despre hipertensiune

by Cristian Dobre

Cea mai buna tensiune arteriala la adult este, potrivit ghidurilor actualizate, 120/70 mmHg. Orice valoare mai mare necesita o vizita la medic. Hipertensiunea nu se trateaza decat in cazuri selectionate, secundare (adica alte patologiii care dau hipertensiune). in aproximativ 95% din cazuri ea este primara (se cheama si esentiala) si se tine sub control cu pastile si masuri de principii sanatoase de viata. Lipsa controlului creste semnificativ riscul de boli cardiovasculare, oftalmologice, neurologice, renale. Hipertensiunea poate fi tacuta, fara a da dureri de cap, ameteala, tulburari de vedere sau alte simptome tipice. Asta nu inseamna ca nu va afecta organele principale. De aceea, monitorizarea periodica la domiciliu sau la medicul de familie este extrem de importanta.

Orice hipertensiv trebuie sa reduca aportul de sare, sa manance cu moderatie si diversificat, sa faca miscare, sa doarma bine, sa isi ia medicatia zilnic, sa isi monitorizeze tensiunea si sa pastreze o relatie frumoasa cu medicul curant. Un hipertensiv neglijat se va trezi cu patologii multiple si va necesita interventii complexe din partea medicilor. Consumul de alcool este strict interzis. Fumatul de asemenea, fiind factor de risc important. Obezitatea se va corecta negresit.

Stressul de regula nu este o cauza pentru hipertensiune cronica si nu reprezinta o explicatie aici. Cele mai multe cazuri au oricum etiologie plurifactoriala, neidentificata (HTAE, adica hipertensiune arteriala esentiala). Putine procente reprezinta hipertensiunea secundara, care apare in boli clare de rinichi, neoplasme, formatiuni tumorale ce secreta adrenalina/noradrenalina. La varste tinere, o hipertensiune secundara va fi avuta in vizor, cu prioritate. in sarcina, valori mari pot sa insemne preeclampsie (tablou mai vast, cu alte manifestari; eclampsia include si convulsii) si necesita consult medical, cu o atitudine aparte (unele pastile pot face rau fatului).

In caz de salt hipertensiv mare, este necesara prezentarea la UPU. Se poate folosi spray cu nitroglicerina, care face vasodilatatie. Medicii se cam feresc de el, pentru ca poate scadea brusc tensiunea, ducand la pierderea starii de constienta. Clasicul captopril poate fi pus sub limba. Furosemidul injectabil determina diureza puternica si poate ajuta. Atentie, nu se va pune nifedipina sub limba, este interzis! in salturile mari, se combina mai multe substante, dar tensiunea nu va fi scazuta brusc, ci cu 25% initial, apoi cate 20-25 mmHg, cu determinari seriate si monitorizare atenta.

Un salt mare (sa zicem 250/130 mmHg) este urgenta majora, pentru ca poate duce la accident vascular hemoragic. Un salt mare poate determina si edem pulmonar acut, ce necesita o conduita prompta (furosemid, nitroglicerina, oxigen, masti cu presiune pozitiva etc.). Saltul hipertensiv (la anumite valori) poate fi gestionat si la domiciliu. O valoare de 190/100 mmHg, spre exemplu, poate fi scazuta administrand captopril, nitroglicerina (in pozitie culcat), un blocant de canale de calciu. Medicul cardiolog trebuie sa sfatuiasca orice pacient cu privire la conduita de acasa.

Alimentele bogate in sare trebuie evitate (condimente, muraturi, unele branzeturi, unele mezeluri etc.) pentru ca sarea trage apa in vasul de sange si ridica tensiunea arteriala. Vinul rosu va fi evitatat de catre hipertensivi si de regula alcoolul trebuie consumat rarisim, in cantitati foarte mici. Eforturile fizice intense se vor evita. Situatiile conflictuale pot exacerba sistemul nervos simpatic (de lupta) si trebuie evitate si ele. Un pacient bine informat, fara vicii, compliant la schema de tratament, echilibrat in toate segmentele vietii, cu o relatie frumoasa cu medicul, va avea o evolutie buna in timp.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments