Cauzele și simptomele retenției de apă

by Cristian Dobre

Corpul nostru este 70% apa. Intre tesuturi si vasele de sange exista un schimb permanent de lichide. O parte din plasma din sange traverseaza vasele de sange si formeaza lichidul interstitiar aflat in spatiile intercelulare. In mod normal, acest lichid interstitiar este preluat de sistemul limfatic ( moment in care se formeaza limfa), este filtrat si apoi se intoarce in vasele de sange. Prin acest proces de preluare si filtrare, sistemul limfatic asigura drenarea tesuturilor si functionarea lor normala. In momentul in care, din diverse cauze, procesul de drenare a tesuturilor nu se realizeaza in mod corespunzator, se instaleaza retentia de apa sau edemul.

Simptome retentia de apa: crestere rapida in greutate – este de multe ori unul dintre semnele initiale ale retentiei apei; Umflaturi si dureri musculare– pe de o parte, cresterea brusca in greutate determina o crestere a presiunii asupra articulatiilor, pe de alta parte, acumularea de lichid in tesuturi poate afecta functionarea normala a muschilor, ceea ce duce la durere si slabiciune in tot corpul. (Ai senzatia ca te doare tot corpul si ai articulatiile umflate); Cresterea pulsului– pe masura ce corpul retine apa iar bratele si picioarele se umfla, se ingreuneaza circulatia sangelui. In atari conditii, inima este nevoita sa bata mai tare si mai repede pentru ca sangele sa ajunga pana la membre; Anomalii cutanate– deoarece fluxul de sange este afectat, pot aparea unele modificari de culoare a pielii ( acolo unde fluxul de sange a crescut, pielea va fi congestionata iar in zonele in care fluxul de sange scada, piela va fi anormal de palida). Este posibil ca la atingere pielea sa fie pufoasa (daca o apesi cu degetul se formeaza o adancitura ) ori, din contra, foarte rigida la atingere; Dificultati de respiratie– doarece edemul provoaca umflarea generala a tesuturilor si nu vizeaza in mod specific nici o zona, chiar si tesuturile din plamani pot fi afectate. Pe masura ce aceste tesuturi se umfla datorita lichidului suplimentar, iti va fi tot mai dificil sa respiri. Vocea ragusita, respiratia suieratoare, sunt alte semne ale faptului ca nu sunt eliminate corespunzator lichidele din jurul plamanilor;

Exista doua categorii mari de retentie de apa sau de edem: edemul generalizat care presupune o inflamare a intregului organism / edemul localizat care se refera la o inflamatie la nivelul unei singure parti a corpului, spre exemplu plamanii.

Cauze ale retentiei de apa: Care tin de stilul nostru de viata, cum ar fi : deshidratarea: deoarece corpul retine apa ca metoda de supravietuire / alimentatia necorespunzatoare bogata in sare si in carbohidrati / lipsa de miscare / statul in picioare sau asezat foarte mult timp.

Disfunctii ale anumitor organe si sisteme ale organismului: dereglari hormonale- la menstruatiei, dar si la menopauza /
insuficienta renala- nemaifunctionand la parametrii normali, rinichii nu mai pot elimina in mod corespunzator reziduurile lichide din organism / insuficienta cardiaca- atunci cand ventriculul stang nu mai poate pompa sange, ventriculul drept al inimii devine supraincarcat, vasele de sange se dilata din cauza presiunii si apare edemul / hipersecretia glandei tiroide- intrucat tiroida controleaza sistemele vitale ale corpului de la temperatura acestuia pana la metabolism, printre simptomele acestei boli se poate afla si retentia de apa / boli de ficat: mai ales ciroza se manifesta prin retentie excesiva de lichid. Cand ficatul nu mai filtreaza sangele, creste presiunea acestuia in vene si duce la formarea edemelor / cresterea in greutate in urma retentiei de apa poate fi atribuita aportului de sare (in mod special cel intalnit in alimentele prelucrate). Intrucat sodiul este prezent in majoritatea alimentelor, consumul ridicat de alimente contribuie la cresterea in greutate, atat prin depunerea grasimii cat si prin acumularea de apa / alergiile de sezon – persoanele predispuse la alergii sezoniere pot manifesta edeme mai ales la nivelul fetei si in jurul ochilor.

Alte cauze: temperaturile ridicate – impiedica eliminarea eficienta a lichidului / medicamente- anumite tipuri de pastile, mai ales cele indicate impotriva hipertensiunii, afectiunilor cardiace, corticosteroizii si anticonceptionalele duc la aparitia edemelor, prin producerea dezechilibrelor hormonale / depresia post-partum – schimbarea nivelurilor hormonale dupa sarcina pot duce la retinerea de apa in organism.

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments