Cât s-a pierdut din viața sălbatică de pe Pământ, în ultimii 40 de ani

by Cristian Dobre

Între 1970 și 2014, populațiile de animale sălbatice vertebrate au scăzut cu o medie de 60% pe tot globul; cel puțin asta arată ultimul raport WWF Internațional. Activitatea umană a afectat în mod semnificativ habitatele și resursele naturale de care depind atât speciile sălbatice, cât și oamenii, cum ar fi oceanele, pădurile, recifele de corali, zonele umede și mangrovele. 20% din pădurile amazoniene au dispărut în doar 50 de ani, precum și aproximativ jumătate din coralii din apele de mică adâncime, în ultimii 30 de ani.

Raportul WWF analizează în mod special importanța polenizatorilor responsabili pentru producția agricolă anuală de 235-577 de miliarde de dolari și modul în care un climat în schimbare, practicile agricole intensive, speciile invazive și bolile nou apărute le-au afectat abundența, diversitatea și sănătatea. Agricultorii americani au cheltuit anul trecut 273 de milioane de dolari ca să aducă stupi de albine, doar pentru a poleniza livezile de migdali. Iar Marea Barieră de Corali contribuie cu 5,7 miliarde de dolari și 69.000 de locuri de muncă la economia Australiei.

”Natura a susținut în tăcere și a alimentat societățile și economiile noastre timp de secole și continuă să o facă și astăzi. În schimb, lumea a continuat să considere natura și serviciile sale ca un drept, nereușind să ia măsurile necesare pentru a stopa distrugerea naturii într-un ritm tot mai accelerat. Este timpul să ne dăm seama că un viitor sănătos și sustenabil pentru toți este posibil numai pe o planetă pe care natura prosperă, iar pădurile, oceanele și râurile sunt pline de biodiversitate și viață. Trebuie să regândim urgent modul în care folosim și apreciem natura – din punct de vedere cultural, economic și pe agendele noastre politice. Trebuie să ne gândim la natură ca fiind frumoasă și inspirațională, dar și indispensabilă. Noi și planeta avem nevoie acum de o un nou pact global pentru natură și oameni”, susține Marco Lambertini, directorul general, WWF Internațional.

Potrivit celor de la sciencealert.com, oamenii ar trebui să se aștepte ca lucrurile să se înrăutățească și mai mult în viitorul raport din 2020, asta pentru că în continuare nu suntem conștienți, sau cel puțin autoritățile care ar putea schimba lucrurile nu sunt conștiente de faptul că planeta noastră se îndreaptă către o direcție greșită.

 

Sursa: cunoastelumea.ro

Facebook Comments