CAT DE PERICULOASE SUNT BOLILE ANIMALELOR PENTRU TINE

by Paula Craciun

Zoonozele (bolile transmisibile de la animalele de companie la om) se impart in: majore (toxoplasmoza, bruceloza, leptospiroza, turbare), minore (boala zgarieturii de pisica), potentiale (afectiuni produse de stafilococi).

Toxoplasmoza

E o boala parazitara (una dintre cele mai grave zoonoze), la care sunt receptive toate pisicile si alte cateva specii de animale; infestarea se face pe cale congenitala ori digestiva. Sursa de contaminare o reprezinta oochistii sporulati proveniti din fecalele pisicii parazitate, care permit infestarea omului. Intre simptome se numara: febra, tulburarile digestive, nervoase, respiratorii, tulburarile de vedere.

Afectiunea poate fi tratata si, de regula, nu are urmari daca e depistata la timp. In schimb, infestarea poate avea consecinte foarte grave in cazul gravidelor, care pot fi lipsite de anticorpi inainte de sarcina. Desi mama nu prezinta simptome, fatul este compromis si, in consecinta, daca femeia este in primele trei luni de sarcina, avortul este iminent.

Bruceloza

Boala apare la caine, iar contaminarea omului se poate face direct, prin contact cu animalele infectate, si indirect, prin consumul alimentelor de origine animala contaminate sau prin inhalare. Simptomul general manifestat la animale (femele) este avortul sau fatarea prematura, care se produce, in general, in saptamana 7-8 de gestatie.

La om, bruceloza afecteaza mai frecvent barbatii si poate duce chiar la sterilitate, copiii fiind mai rezistenti. Femeile afectate manifesta tulburari menstruale, iar la cele insarcinate provoaca avort. Simptomele la om se manifesta prin febra cu caracter neregulat, transpiratii abundente (mai ales noaptea, si cu miros caracteristic), greata si constipatie. Atentie mare si la laptele cumparat din locuri nesigure, fiindca poate contine brucele, care pot sa declanseze boala.

Leptospiroza

Boala poate aparea la caine si la pisica. Simptomele se manifesta sub forma de tulburari digestive (fecale cu sange), tulburari renale si icter. Omul se poate infecta prin contact cu urina animalului, mai afectati fiind copiii mari si barbatii.

La om, simptomele clinice sunt: o stare febrila, aparitia sindromului hepatic, renal, meningian si hemoragic. Vaccinarea antileptospirica previne transmiterea bolii la carnivorele domestice (pot constitui rezervor pentru infectii transmisibile la oameni). Totusi, sursa obisnuita a acestei infectii sunt rozatoarele domestice, adica soarecii si sobolanii.

Turbare

Este o encefalita infectioasa acuta, caracterizata prin simptome nervoase extrem de grave, tulburari senzoriale, furie, tendinta de a musca, paralizii, urmate intotdeauna de moarte. Ea este produsa de un virus care se gaseste in cantitate mare in creierul si in saliva animalelor turbate.

Infectia se transmite aproape exclusiv prin muscatura animalelor turbate sau purtatoare de virus. Saliva contine virusul turbarii chiar cu zece zile inainte de aparitia primului semn clinic de boala. Tinerea sub observatie a cainelui suspect de turbare, care te-a muscat, va trebui sa depaseasca termenul de zece zile, pentru certitudine.

agresive, poate induce lesne in eroare, dand posibilitatea contaminarii. Ea se manifesta prin tulburari gastrice, paralizie a membrelor posterioare si, ulterior, a maxilarelor.

Ca sa previi aparitia bolii si raspandirea ei, trebuie sa mergi la medicul veterinar pentru a vaccina cainele sau pisica pe care o ai, incepand cu varsta de trei luni.

Boala zgarieturii de pisica

Se transmite la om prin inoculare (zgarieturi, intepaturi, muscaturi) si se manifesta prin aparitia de leziuni cutanate primare pe locul inocularii, insotite de febra si adenita regionala (inflamarea ganglionilor din zona respectiva). Etiologia acestei boli e necunoscuta (se crede ca ar fi provocata de un microorganism din grupul Chlamydia).

Se stie insa ca se transmite prin diverse contacte infectante cu pisica. La locul inocularii apare, dupa 7-14 zile de incubatie, o umflatura rosie, pruriginoasa (provoaca mancarimi), care dupa 48 de ore se transforma intr-o vezicula si apoi in pustula. Simptome care pot aparea la om: febra (38-39oC), frisoane, cefalee, anorexie, greata, dureri abdominale si varsaturi, insotite de eruptii cutanate. Modalitatea de prevenire este evitarea contactului cu pisici comunitare.

Stafilococie

La caine si intr-o masura mai redusa la pisica, aceasta afectiune determina diferite dermatopatii, care se manifesta ca o infectie secundara, multiplicandu-se pe leziuni superficiale deja existente, unde provoaca eczema, furuncule, seboree. Asadar, atunci cand observi la animalutul tau o leziune cutanata sau scurgeri de orice natura, la nivelul urechii externe, mergi cat mai repede la medicul veterinar, pentru ca poate fi o stafilococie.

La om, boala se manifesta prin fenomene inflamatorii puternice la “poarta” de intrare a microbului respectiv, insotite de aparitia puroiului. Cele mai frecvente infectii apar la nivelul pielii si al tesutului conjunctiv subcutanat.

Modalitatile de prevenire tin de o minima igiena si de acordarea unei atentii sporite leziunilor cutanate pe care le are patrupedul tau.

Sursa: avantaje.ro

Facebook Comments