Care este legătura dintre alimentație și bolile de prostată

by Cristian Dobre

Prostata este un organ glandular de marimea unei castane, situat in spatial pelvisubperitoneal, deasupra diafragmei urogenitale si sub vezica urinara de care este strans legata. Se dezvolta in jurul portiunii initiale a uretrei care o strabate. Sub raport functional, este anexata aparatului genital masculin. La barbatul adult prostatata are 20-30 mm lungime, 40 mm latime si 25-30 mm grosime. Greutatea ei normal este de 20-25 g. Este constituita din doi lobi laterali, care sunt legati prin istmul prostatic, posterior, si portiunea preuretala, anterior. La unii batrani istmul se hipertrofiaza si da nastere unui lob mijlociu, care se dezvolta in uretra si vezica si trebuie sa fie indepartat.

Prostata  contine 30-35 de glande mici si secreta lichidul prostatic care intra in compozitia lichidului seminal. Prin continutul sau bogat in veziculaza, lichidul prostatic are o actiune coagulanta asupra spermei emise, iar prin continutul de fructoza si acid citric el influenteaza favorabil mobilitatea spermatozoizilor. Canalele glandelor prostate se deschid in uretra prin 15-20 de orificii.

Cauza adenomului de prostata este de natura hormonala-  o dereglare a nivelului de dihidrotestosteron. Dihidrotestosteronul (DHT) este un metabolit biologic activ al testosteronului, produs in principal la nivelul prostatei, dar si in testicule, foliculii pilosi si in glandele suprarenale. DHT este sintetizat din testosteron in urma unei reactii de reducere, catalizata de 5 α-reductaza. Este eliberat in circulatie începand din viata intrauterina si este responsabil pentru formarea caracterelor sexuale secundare masculine, cum ar fi cresterea parului facial si corporal si ingrosarea vocii. In conditii patologice, cand se produce  o conversie mai mare a testosteronului in 5-alfa-dihidrotestosteron, acesta determina cresterea excesiva a prostatei si caderea parului (calvitie).  De aceea barbatii care se nasc cu un defect al enzimei de conversie a testosteronului nu fac aceasta boala.

Alimentatia are un rol foarte important. Tratamentul are un efect mai bun daca din meniu se elimina carnea si preparatele din carne, piperul negru, mustarul, margarina, conservele si afumaturile. Se recomanda consumul de lactate, fructe si legume crude sau la gratar, mult patrunjel, telina, ceapa, varza proaspata sau murata.

Prostata foloseste o cantitate de 10 ori mai mare de zinc decat oricare alt organ din corp. Acest element blocheaza in mod natural productia de dihidrotestosteron a organismului si previne inflamarea prostatei.. Surse semnificative de zinc sunt: drojdia de bere, germenii de grau, fasolea si semintele de dovleac. Sunt indicate sucurile proaspete din dovleac, cartofi, morcovi, sfecla, 500-800 ml pe zi, in 3-4 reprize. La fiecare 200 ml de suc se adauga 1-2 lingurite de miere de albine.

Sucul de telina se bea cate 2 linguri de 3 ori pe zi cu 30 minute inainte de masa. Sucul de patlagina – 1 pahar/zi. Frunzele de patlagina contin zinc care este vital pentru echilibrul hormonului masculine si are si  efect antiinflamator. Sucul il poti prepara la blender.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments