Care este durata de somn recomandată elevilor

by Cristian Dobre

Este important ca elevul sa se odihneasca dupa efortul pe care il presupune invatarea. Iata cateva sugestii pentru parinti si cadrele didactice, pentru a nu incarca programul de lucru al copiilor si pentru a-i ajuta sa se odihneasca eficient.

Recreatia dintre ore este forma cea mai simpla de repaus pentru un scolar. Si in timpul desfasurarii orelor copiii fac spontan mici pauze de odihna, pe care educatorii le cunosc, le observa si pe care uneori le interpreteaza ca neatentie! Pauzele scurte in timpul lucrului, luate spontan, timp de trei-cinci minute, sunt necesare pentru ca inima sa se odihneasca dupa o incordare musculara mai mare. Si sistemul nervos se reface in pauzele scurte. in recreatii este necesara miscarea in aer liber. Efortul muscular si cardio-respirator depus in jocuri trebuie sa fie moderat ca sa aiba rolul de odihna activa.

Dupa masa de pranz se recomanda odihna, care poate insemna somn pentru elevii mici sau lectura, plimbare in aer liber, joc in aer liber pentru cei mai mari. Pauza de la amiaza este posibila pentru elevii care invata dimineata. Pentru cei care invata dupa-amiaza sunt indicate micile plimbari inainte de masa. Atentie insa ca acestea sa nu-i oboseasca pe copii!

Ocupatiile preferate ale scolarului dupa terminarea lectiilor au, de asemenea, caracterul unei odihne active prin schimbarea tipului de efort si a preocuparilor (lectura, muzica, indeletniciri practice diverse).

Somnul reprezinta forma cea mai importanta de odihna pentru organismul copiilor. Acesta contribuie la odihna si la refacerea sistemului nervos si a resurselor energetice ale organismului. Pentru scolarul mic nu trebuie depasita ora de culcare 20.30-21.00, iar pentru scolarul mai mare, 21.30-22.00. Copiii nu trebuie treziti cu noaptea in cap. Sunt copii la care somnul cel mai profund si mai odihnitor este in partea a doua a noptii, catre dimineata. Acesti copii, treziti inainte de ora 7.00, vor fi lipsiti de efectele binefacatoare ale somnului.

Scolarul mic are nevoie de 10-11 ore de somn, cel mijlociu, de 9-10 ore, iar cel mare, de 8,5-9 ore. Camera de dormit va fi linistita, fara televizor sau calculator, iar temperatura nu trebuie sa depaseasca 20 de grade Celsius. Deprinderea de a aerisi bine incaperea inainte de culcare sau de a dormi cu fereastra deschisa este sanatoasa, usureaza adormirea si face ca somnul sa fie odihnitor si profund. Aparitia insomniei la scolari este semn de supraincordare nervoasa. Parintii trebuie sa gaseasca si sa se straduiasca sa inlature cauza. In zilele libere din timpul saptamanii este bine sa aiba un program de odihna si nu de efort mai mare, pentru pregatirea temelor. Temele pentru ziua de luni trebuie sa fie limitate, pentru ca duminica sa nu fie o zi in plus de lucru pentru copil. In weekend, copiii se vor trezi mai tarziu, iar ziua se vor juca si vor face plimbari in aer liber. Vacantele au rolul de a oferi copiilor posibilitatea refacerii prin odihna, alimentatie, aer liber, miscare la munte sau la mare, in conditii climaterice favorabile promovarii sanatatii si dezvoltarii lor armonioase!

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments