BREXITUL A DUS LEUL LA 4,54 ÎN FAȚA EURO

by Dana B.

Rezultatul votului din Marea Britanie reprezinta materializarea unui risc pe care echipa de analiza din BNR l-a semnalat in Raportul privind stabilitatea si, din momentul in care el a fost semnalat, s-a lucrat la scenarii alternative, astfel incat BNR dispune de variante pentru orice situatie care ar putea aparea”, a explicat vineri Adrian Vasilescu, cel mai apropiat sfatuitor al Guvernatorului BNR. Vasilescu a mai spus ca efectul de contagiune poate fi mai grav decat il anticipase. „Brexitul are un efect de contagiune foarte puternic. Mi se pare grav ca vocile care au militat pentru Brexit se adreseaza Europei cu mesajul ca trebuie sa fiti si voi independenti”. Aflat la o conferinta internationala, profesorul Daniel Daianu a confirmat si el ca sunt multi surprinsi fiindca se miza pe remanerea Regatului in interiorul UE.

„Pana si pietele financiare au fost prinse pe picior gresit. Ca sa nu mai spun ca declaratiile unor parteneri din UE nu au ajutat deloc. O tara, mai ales una cum e Regatul Unit, nu trebuie sa fie aproape amenintata. Implicatiile politice sunt imense, acestea privind nu doar UK.  Se discuta despre eventualitatea unui nou referendum in Scotia, mai vedem ca deja eurosceptici, nationalisti, cer referendemuri in alte Tari din UE- Franta, Olanda s.a.. Esential este ca cei care cred in Uniunea Europeana sa vorbeasca la unison si cu statesmanship. Deci si Romania”, a transmis profesorul Daianu, membru in CA al BNR.

Ce efecte s-ar putea sa avem pe termen scurt:

  • 1. Volatilitate crescuta pe curs

In asemenea momente se iau nu de putine ori decizii care ar putea slabi leul, dar e foarte probabil ca dealerii BNR sa vand in piata lei pentru a tempera o eventuala depreciere mai consistenta. La ora redactarii acestui text, leul se tranzactiona la 4.54 in fata euro.

Pe pietele valutare s-a instalat o stare de panica, scrie Bloomberg. Dealerii de valute din  S.U.A., Europa si din Asia au inceput tranzactiile dimineata devreme, pentru a putea reactiona la rezultatele referendumului. „Piata este extrem de ilichida, extrem de volatila,”spune Richard Benson, managing director la Millennium Global Investments, care gestioneaza circa 16 miliarde $. „Este un soc.” El a venit la birou la miezul noptii ora locala, imediat dupa ce a aflat ca in Sunderland (nord-estul Angliei) au votat 61 la suta sa plece.

  • 2. Pe termen mediu, PIB-ul ar putea fi afectat cu 0.5% (in scadere)

Impactul pe Romania va fi unul relativ redus, per total noi ne asteptam la un impact generat de Brexit undeva in jur de 0,5 puncte procentuale din PIB, in scadere, se arata intr-un raport al unei banci comerciale. Asta inseamna circa 800 de milioane de euro, pe o perioada de mai multi ani. In caz de Brexit, spun economistii, un prim semnal va fi dat de cursul valutar. Cotatia euro ar putea ajunge la 4,7 lei. Pierderi ar veni din scaderea comertului cu Marea Britanie si dintr-o absorbtie mai slaba a fondurilor europene.

  • 3. Efectele directe asupra economiei autohtone sunt temperate

In cadrul sistemului bancar romanesc nu sunt prezente institutii de credit cu capital provenind din Marea Britanie, iar companiile cu actionariat britanic joaca un rol redus in economie. De asemenea,  catre piata britanica sunt orientate doar 4,6% din totalul exporturilor de bunuri si servicii, iar Marea Britanie detinea 2,5% din investitiile straine directe, se arata intr-un raport al BNR.

„Totul depinde acum de reactia politicienilor. Din partea Bancii Angliei, sa ne asteptam azi la o reducere a dobanzii cu 50 de puncte de baza. Banca Centrala Europeana va furniza si ea, probabil, lichiditati, cu ajutorul Bancii Japoniei si al Rezervei Federale a SUA. Sa ne asteptam si la o reuniune de urgenta a Bancii Angliei – in jur de ora 11:00, ora Bucurestiului – cand se deschid pietele cash de actiuni. GBP a intrat deja in zona critica pe termen lung”, spune  Steen Jakobsen, economist sef si CIO Saxo Bank. „Brexitul e aici, iar implicatiile lui pe termen lung si scurt sunt dramatice. Iata la ce ar trebui sa ne asteptam azi pe pietele de actiuni.

STOXX 50 – scade spre 9-11%, in functie de impactul la deschidere din banci (Banco Santander, BBVA, UniCredit, Deutsche Bank…). Ne asteptam ca financiarele, ciclicele si industrialele sa „conduca” clasamentul pierderilor la deschidere. Atasat, graficul Bloomberg live pe pietele cheie. Evident ca s-a instalat panica, dar sa luam in considerare teoria Saxo Bank: politicienii vor construi acum un raspuns politic, sau mai degraba un mecanism prin care sa raspunda la reactia pietelor globale. Totul va fi de vanzare, deci strategia este sa gasesti acele actiuni care se vor reintoarce pe plus.

Steen Jakobsen, economist sef si CIO Saxo Bank: „Pana la urma, e o veste buna pentru europeni, chiar daca primele efecte sunt dureroase: procesul de reforma al UE va rabufni, pentru ca Uniunea Europeana, iata, nu-si mai poate ignora alegatorii. Ascultam, azi noapte, postul de radio BBC – „O tara divizata, frica i-a determinat pe pro-europeni sa-si schimbe opinia, un gest urat la adresa Parlamentului, un contract social rupt, odata cu trei partide principale care s-au luptat impotriva Brexitului si au esuat…” Este exact mesajul pe care am vrut in permanenta sa-l scot in evidenta inainte de Brexit. Contractul social a fost reziliat de alegatorii din Marea Britanie si s-ar putea sa mai vedem asta in UE. Cameron a incercat o negociere cu o Europa cu doua paliere, insa acum avem un continent fragmentat, iar un Super Stat este foarte greu de imaginat..

Probabil ca David Cameron ar putea anunta un fel de „calendar al demisiei”, dar e la fel de probabil sa ramana in Downing Street, invocand articolul 50 si incepand negocierile cu UE. Articolul 50 de care vorbesc acorda o perioada de 2 ani pentru o „resetare” a regulilor relatiei cu UE.

Votul pro-Brexit da aripi miscarilor anti-sistem din Spania (cu alegeri saptamana viitoare) si Franta (cu alegeri in 2017). Un alt lucru important: votul confirma faptul ca Donald Trump are o sansa la alegeri…”

Sursa: hotnews.ro
Facebook Comments