Biserica de lemn din Ciuntești, printre cele mai bine păstrate din județul Arad

by Andreea Radu

Biserica ortodoxă de lemn cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din satul Ciuntești, comuna Craiva, realizare caracteristică artei populare româneşti, datează din anul 1725. În incinta bisericii de lemn încă se păstrează o serie de icoane pictate pe lemn, deosebit de valoroase, reprezentând: Mormântul Domnului (sec. XVIII), Sfântul Apostol Ioan (sec. XVIII), Maica Domnului (sec. XVIII), Isus Hristos (sec. XVIII) , Bunavestire (sec. XVIII) .  Tradiția, după unii săteni, spune că ar fi fost construită în 1648 și pictată în anul 1861 de zugravul bihorean Ioan Lăpuşanu. 

Biserica de lemn are o lungime de 13 metri şi lăţimea de 5 metri, având forma unei corăbii. A fost ridicată din lemn de gorun lucrat cu toporul.

Atât lăcașul de cult, cât și picturile sunt foarte bine păstrate. Acoperişul este din şindrilă, iar turnul e tot din lemn, în formă de prismă. În ultima perioadă, am efectuat  mai multe lucrări de restaurare și am avut în vedere să păstrăm, de fiecare dată, identitatea și caracteristicile bisericii, având în vedere că este un monument istoric și arhitectural de mare valoare”, a declarat primarul comunei Craiva, Ioan Bercea.



În prezent, nu se oficiază slujbe, deoarece fostul preot a plecat la altă parohie. Dar, până la plecarea acestuia, biserica a însemnat locul unde enoriașii din Ciuntești au fost prezenți de fiecare dată. Odată cu instalarea unui nou paroh, oficierea slujbelor va fi reluată, iar acest lăcaș de cult va redeveni un loc de reculegere și smerenie, dar și un posibil obiectiv turistic.

În interior, întreaga biserică este pictată, inclusiv tavanul boltit, cu picturi în stil bizantin. Picturile au fost realizate pe lemn de tei ori pe pânză lipită pe scânduri. Aceste lucrări de artă aparţin unor artişti populari-anonimi, care au trăit acum 200 de ani. De menţionat, pictura se impune prin naturaleţea figurilor, fineţea decorurilor geometrice, care încadrează scenele biblice. În realizarea acestor picturi s-a folosit o paletă aleasă de culori.

 

Facebook Comments