Beneficiile neștiute ale castravetelui amar

by Dana B.

Momordica charantia este un fruct tropical adus din America de Sud, Asia, Australia sau Africa. Poate fi utilizat copt ca fruct sau necopt ca leguma. Daca nu este copt, fructul are gustul amar si este folosit mai ales in preparatele culinare asiatice. Este numit si castravetele amar si face parte din familia Cucurbitaceae.
Planta este cataratoare, creste inalta de 2 m, are florile galbene si parfumate, iar unele au miros asemanator gardeniei. Fruzele sunt verzi si asemanatoare vitei-de-vie. Fructele sunt alungite, portocalii, albicioase sau galbene au protuberatii si un aspect de castravete urât, care arata clar ca fac parte din categoria fructelor exotice. Gustul lor este usor amar dar delicios, de aceea sunt preferate in diferite preparate gastronomice.

Când fructul nu este copt pulpa sa este consistenta si are gustul ca de castravete dar este mai amara, iar la maturitate, când fructul este complet copt are pulpa moale si suculenta. Semintele fructului au gustul dulce si culoare maronie sau alba.
Momordica charantia este un fruct cu proprietati terapeutice, se foloseste in medicina populara pentru tratamentul diabetului. Acest fruct scade glicemia, are proprietati antidiabetice dovedite si multe substante active necesare sanatatii – minerale si vitamine. Contine charantina – un compus care este mai eficient decât tolbutamida ce are actiune in scaderea glicemiei si tratamentul diabetului.

In medicina traditionala chineza fructul Momordica charantia este un bun remediu in tratamentul infectiilor gastrointestinale, cu paraziti intestinali, proceselor inflamatorii, hepatitei, malariei, diareei, afectiunilor de ficat, intepaturilor de insecte, muscaturilor de sarpe, artritei, arsurilor, astmului, febrei, hipertensiunii arteriale, racelii, colicilor, durerilor de stomac.

Un avantaj pentru organism al consumului acestui fruct este faptul ca ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sânge. De asemenea, vindeca anumite tipuri de cancer in faza incipienta si stimuleaza productia de insulina. Fructul are proprietati afrodisiace, este folosit in diverse preparate gastronomice thailandeze. Are minerale si vitamine (A, B, C), proteine, carotenoizi, calciu, magneziu, siliciu, potasiu, zinc, fosfor, fier.

Tartacuta Momordica charantia este folosita in gastronomie pentru proprietatile sale excelente pentru sanatate. Se poate folosi sub forma de suc natural in combinatie cu sucul de castravete si mere. Are proprietati hipoglicemiante, antivirale, diuretice, de promovare a circulatiei sangvine si de stimulare a imunitatii.

Cura cu suc de castravete Momordica charantia se face pentru tratamentul diabetului zaharat, bolilor autoimune, bolilor tractului biliar, slabiciunii inimii, astmului, tusei, artritei reumatoide, constipatiei, infectiilor cu viermi intestinali, pierderii poftei de mâncare, hemoroizilor, urticariei, inflamatiilor, leprei, obezitatii, acneei si altor afectiuni ale pielii.
Acest fruct este recomandat pentru prevenirea multor probleme de sanatate deoarece are proprietati antiinflamatoare, diuretice, antibiotice, laxative, hipotensive, hipoglicemiante, antivirale, de purificare a sângelui, de reducere a nivelului de colesterol din sânge, de stimulare a digestiei grasimilor, de prevenire a depunerii tesutului adipos, de intensificare a circulatiei sangvine, de prevenire a formarii tumorilor si normalizare hormonala.

Poate ajuta in eliminarea pietrelor la rinichi pentru ca are efect diuretic, in tratamentul bolilor de piele, a psoriazisului, eczemelor, in curatarea sângelui si in vindecarea artritei, arsurilor, reumatismului si colitei. Prin efectul laxativ poate ajuta la combaterea flatulentei, colicilor, eliminarea toxinelor din colon si a viermilor intestinali.

Alte beneficii ale consumului de Momordica charantia sunt: de stimulare a digestiei, de vindecare a ranilor, de imbunatatire a somnului si a starii generale de sanatate, de consolidare a sistemului imunitar si eliminare a toxinelor din organism. Castravetele amar nu trebuie folosit de femeile gravide sau care alapteaza. Acest fruct nu se consuma in exces deoarece poate da stari de deranj la stomac si dureri abdominale.

 

Sursa: libertatea.ro

Facebook Comments