Beneficiile mentei pentru sănătate

by Cristian Dobre
Menta face parte dintre cele mai cunoscute plante medicinale şi asta datorită aromei deosebite dar şi a beneficiilor pe care le aduce pentru sănătate.

Menta face parte dintre cele mai cunoscute plante medicinale şi asta datorită aromei deosebite dar şi a beneficiilor pe care le aduce pentru sănătate. Are proprietăţi sedative, dezinfectante şi cicatrizante şi poate fi folosită în problemele tubului digestiv, respiratorii, ficatului, vezicii biliare (fiere), circulaţiei şi lista poate continua.

Iată câteva dintre afectiunile care pot fi tratate cu succes cu mentă.

1. Acnee

Menta echilibrează nivelul ph-ului pielii, fapt ce inhibă producerea excesivă de uleiuri la nivelul pielii. Datorită proprietăţilor astringente, antiseptice şi antiinflamatorii, menta diminuează aspectul de acnee, puncte negre, roşeaţă şi iritaţii de la nivelul pielii. Amestecă 2 picături de ulei de mentă în produsul pe care îl foloseşti pentru spălarea feţei şi foloseşte-l dimineaţa şi seara. De asemenea, poţi adăuga o picătură de ulei şi în crema de noapte.

2. Dureri de cap

Acţionează ca un vasodilatator şi ajută în dilatarea vaselor de sânge îngustate (una dintre cele mai frecvente cauze care provoacă durerile de cap). Dacă suferi de migrene sau dureri de cap, unge-te în zona fruntei şi a tâmplelor cu o picătură de ulei de mentă. Dacă ai pielea sensibilă, pentru a evita iritaţiile, diluează 3-4 picături de ulei de mentă în ulei de măsline.

3. Sindromul de intestin iritabil

Studiile au arătat că frunzele de mentă, sub formă de capsule, ameliorează simptomele sindromului de intestin iritabil. De asemenea, este recomandată pentru ameliorarea balonării, meteorismului şi indigestiei. Consumă două, trei ceşti de ceai de mentă pe zi.

4. Crampe menstruale

Menta este cunoscută pentru efectul de relaxare pe care îl asupra muşchilor contractaţi. Consumul de ceai de mentă în perioada menstruală poate ameliora durerile.

5. Sinuzită şi răceli

Datorită proprietăţilor decongestionante, expectorante şi astringente, ceaiul de mentă ameliorează gâtul iritat, tusea şi eliberează căile respiratorii.

Pentru tratarea congestiei nazale, sinuzitei, răcelii sau astmului, consumă sau inhalează vaporii produşi de ceaiul de mentă. Masează-ţi pieptul cu ulei de mentă şi consumă ceai, pentru a scăpa de tuse.

6. Stres şi anxietate

Studiile recente au arătat că uleiul de mentă, folosit în aromaterapie, ajută în alungarea anxietăţii, stresului şi a problemelor, precum migrenele, provocate de stres.

7. Protejează dinţii

Menta are proprietăţi antiseptice şi protejează dinţii. Menţine sănătatea gingiilor şi previne respiraţia neplacută.

Sursa: eva.ro
Facebook Comments