Beneficiile extraordinare ale fructului Kaki

by Cristian Dobre

Pe langa gustul sau bun, Kaki este si extrem de sanatos, iar beneficiile sale asupra sanatatii sunt exceptionale:

Un fruct Kaki de dimensiune medie cantareste in jur de 168 de grame, continand doar 31 grame de carbohidrati si foarte putine grasimi. Poate fi folosit de aceea ca aliment in curele de slabire.

Kaki contine antioxidanti polifenolici precum galocatechine si catechine, substante care au excelente proprietati antiinflamatorii, antiinfectioase si antihemoragice.

Mai mult, Kaki contine si acid betulinic – un compus antitumoral important.

Fructul Kaki are un continut bogat de fibre, dar si de tanini, contribuind astfel atat la reglarea miscarii intestinale, cat si la mentinerea sanatatii sistemului digestiv. 100 de grame de fruct kaki in forma proaspata contin 3,6 g de fibre.

Fructul kaki este recomandat si in dieta celor cu hipertensiune deoarece are un continut scazut de sodiu. Este bogat in schimb in potasiu, un mineral care previne retentia de apa din organism.

Kaki contine o cantitate semnificativa de vitamina C si de aceea actioneaza precum un stimulent al sistemului imunitar, tinand totodata la distanta racelile si gripa.

Datorita continutului sau bogat de antioxidanti (vitamina A, betacaroten, licopen, luteina, zeaxantina, criptoxantina) fructul Kaki este cunoscut si drept un aliment anticancer. Prin urmare, poate combate efectele radicalilor liberi responsabili pentru aparitia unor boli degenerative precum cancer, pierderea vederii, imbatranire prematura, boala Parkinson etc.

Totodata, fructul kaki contine si vitamina A in cantitati deloc neglijabile, ceea ce il recomanda in imbunatatirea vederii. In plus, kaki contine si vitamina E. Chiar daca aceasta vitamina nu este prezenta in procent atat de mare precum vitamina A sau C in compozitia chimica a fructului divin, impreuna cu acestea, protejeaza impotriva efectelor oxidarii celulelor.

Mai mult, studiile arata ca fructul Kaki contine zeaxantina, un carotenoid ce poate reduce degenerarea maculara, cataracta si vederea deficitara pe timpul noptii.

In medicina traditionala chinezeasca, kaki este utilizat si ca remediu impotriva sughitului.

 

Sursa: libertatea.ro

Facebook Comments