Beneficiile extractului de mărar

by Cristian Dobre

Mararul a fost, dintotdeauna, mai mult decat un condiment. In Evul Mediu, mararul era folosit pentru protectia impotriva vrajilor si a farmecelor. In zilele noastre insa, mararul este apreciat si folosit pentru efectele sale terapeutice.

 

Extractul de marar se regaseste sub forma de tinctura sau sub forma de capsule. Acest extract se obtine atat din semintele, cat si din frunzele mararului, prin presare la rece.

 

Beneficii ale extractului de marar

Are efecte antiinflamatoare – inflamatia este cauza aparitiei multor boli grave, insa cercetatorii iranieni au descoperit ca extractul de marar combate inflamatia. Un studiu facut de acestia pe sobolani a dovedit ca tinctura de marar are efecte ce pot fi comparate cu medicamentele antiinflamatoare.

Benefic pentru digestie – extractul de marar reduce aciditatea gastrica, ceea ce inseamna ca poate preveni ulcerul, dar ajuta si la vindecarea acestuia. Asadar, dupa consultarea medicului specialist, se poate consuma extract de marar in paralel cu tratamentul clasic prescris de acesta. Este important insa sa nu consumi un extract de marar care sa contina alcool, asa ca evita tinctura intrucat continutul de alcool al acesteia creste chiar aciditatea gastrica.

 

Benefic pentru sistemul reproducator al femeii – extractul de marar normalizeaza modul in care functioneaza sistemul reproducator al femeii. Acesta poate fi folosit pentru reducerea durerilor menstruale dar si pentru reglarea ciclului menstrual. Totodata, si femeile aflate la menopauza pot consuma extractul de marar pentru ameliorarea simptomelor specifice.

Mareste elasticitatea pielii – studiile facute in domeniu au dovedit ca tinctura de marar, aplicata la nivel cutanat, reda elasticitatea si fermitatea pielii, combatand efectele imbatranirii. Extractul de marar stimuleaza sinteza elastinei, oferind pielii un aspect tanar. Datorita proprietatilor sale puternice, extractul de marar este folosit in compozitia multor produse cosmetice cu efect anti-aging. Pentru a beneficia de efectele pozitive asupra pielii ale extractului de marar, introdu-l in rutina ta de beauty astfel: combina 10 picaturi de tinctura de marar cu 2 linguri de ulei de argan si aplica, in fiecare seara, acest amestec pe ten si pe gat, intr-un strat subtire.

Eficient in prevenirea cancerului – studiile facute in ultimii ani au dovedit ca extractul de marar contine cantitati mari de monoterpene, substante despre care se stie ca stimuleaza activitatea enzimelor care combat agentii cancerigeni.

Proprietati antibacteriene si antifungice – mararul, deci si extractul de marar, contine poliacetinele, substante cu puternice efecte antibacteriene si antifungice.

Protejeaza organismul de efectul radicalilor liberi – antioxidantii care se regasesc in extractul de marar combat radicalii liberi. Specialistii sustin chiar ca mararul este la fel de eficient in combaterea radicalilor liberi ca si quercetina, despre care se stie ca este un mare dusman al acestora.

Repelent pentru insecte – tinctura de marar este o alternativa sanatoasa pentru spray-urile anti-insecte din comert, care sunt pline de substante chimice nesanatoase. Testeaza tinctura pe o portiune mica de piele pentru a verifica daca exista alergii sau reactii adverse. Daca in cateva ore nu se petrece nimic, poti aplica fara probleme tinctura de marar pe o suprafata mai mare a pielii.

 

Sursa: doc.ro

Facebook Comments