Bătrânișul, remediu pentru durerile de stomac

by Cristian Dobre

Aceasta infuzie se prepara dintr-o planta originara din America de Nord care se poate întalni astazi si în tara noastra. Poate creste pana la 120 de centimetri, are tulpina groasa si dreapta, frunze lungi si înguste, asezate alternativ pe tija. Planta înfloreste pe toata perioada verii si la începutul toamnei. Se înmulteste prin seminte, care sunt împrastiate cu usurinta de vant pe suprafete mari. Batranisul (Erigeron canadensis) este fi culeasa oricand si se foloseste uscata sau proaspata, însa cele mai bune rezultate se obtin atunci cand este proaspata. Planta uscata nu trebuie pastrata mai mult de un an. Semintele pot fi folosite, de asemenea, în scopuri medicinale.

Din întreaga planta se prepara remedii împotriva diareei si dizenteriei, iar din frunze si radacina, remedii pentru durerile de stomac. Batranisul este folosit în medicina naturista pentru efectul diuretic, astringent si hemostatic, fiind recomandat în reumatism si afectiuni genito-urinare. Este utilizat, de asemenea, în controlarea potentialului sexual, dar si ca afrodiziac.

În scopuri terapeutice, se folosesc partile aeriene ale plantei. Produsele obtinute din aceasta planta au efecte antidiareice, antihemoroidale si diuretice, vermifuge, hipoglicemiante, tonice. Înhalatia cu infuzia din frunze si tulpini este folosita ca remediu pentru raceala. Pentru aceasta, planta se fierbe timp de zece minute. Vasul se ia apoi de pe foc si se sta cu fata deasupra lui timp de 5-10 minute. Pentru tratamentul diareei si hemoragiilor interne, se foloseste o infuzie obtinuta dintr-o lingurita de planta la o cana de apa. Dubland cantitatea de planta, se obtine o solutie care poate fi folosita în tratamentul extern al gonoreei si al hemoroizilor care sangereaza.

Daca se da foc plantei uscate, fumul degajat goneste insectele. Batranisul este recunoscut pentru proprietatile puternic astringente, fiind folosit, din acest motiv, pentru tratamentul afectiunilor gastro-intestinale, care dau diaree sau dizenterie. Se spune ca ar fi un tratament eficient si pentru hemoroizii care sangereaza. Frunzele au efecte hipoglicemiante. Uleiul esential descoperit în frunze este folosit în tratamentul diareei, dizenteriei si hemoragiilor interne. Este un stimulent uterin si se spune ca ar fi eficient în tratamentul trompelor inflamate, dar si în ulceratii si inflamatii ale gatului.

Ceaiul obtinut din radacina fiarta este indicat pentru reglarea menstrelor. Un remediu homeopatic obtinut din aceasta planta se foloseste pentru tratamentul hemoroizilor si al menstruatiilor dureroase. Planta contine cantitati mici de ulei esential care se folosesc în industria cosmetica, la obtinerea parfumurilor cu mirosuri deosebite, care se crede ca ar avea efecte afrodiziace.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments