Banca Mondială: Aradul a pierdut jumătate din spațiile verzi, în epoca Falcă

by Cosmin Mihuta

În ultimii ani, dinspre administrația Falcă am avut parte de nenumărate proiecte grandioase, demne de Epoca de Aur. S-au băgat miliarde de lei vechi în proiectul de sifonare a banului public numit Capitală Culturală Europeană, s-au cheltuit alți bani pe candidatura la titlul de Capitală Verde Europeană, am auzit despre proiecte faraonice, cu fântâni arteziene pe Mureș sau piramide în piața Avram Iancu, iar lista cu năstrușnicii marca Falcă ar putea continua.

Astăzi, am vrea să ne oprim asupra unui proiect mort din fașă, anume Capitală Verde Europeană 2018. Aradul a fost exclus din start, din cursa pentru acest titlu, în care ne-am înscris ca și în cea pentru Capitală Culturală doar pentru a cheltui niște bani, nu puțini, cu firmele de casă. Fiindcă Aradul, la capitolul verde se poate lăuda doar cu stâlpii și stațiile de tramvai vopsite în această culoare.

Când e vorba de spații verzi, Aradul e la pământ. Sau am putea spune că e beton la lipsa spațiilor verzi. Deși Falcă ne minte cu nerușinare de ani de zile că suntem campioni la spații verzi, inclusiv în documente oficiale ale Primăriei Arad, unde se susține că avem 85,71 mp de spațiu verde pe cap de locuitor, în realitate lucrurile stau cu totul altfel. Un raport al Băncii Mondiale, realizat în 2017, arată minciuna uriașă propagată ani de zile de administrația Falcă îm privința spațiilor verzi. Ceaușescu era mic copil cu producțiile la hectar.

În raportul cu pricina se arată faptul că Aradul, în anul 2000, avea 15 metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor. În 2015, după 15 ani, dintre care 11 au fost cu Falcă la conducere, Aradul mai avea doar 7 metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor. Adică mai puțin de jumătate față de anul 2000. Niciun alt oraș din țară nu și-a redus spațiul verde la jumătate, ba mai mult, majoritatea orașelor și-au mărit suprafața, în 15 ani, un exemplu din vecini fiind Oradea, care de la 7 metri pătrați în 2000, a ajuns la 26 de metri pătrați pe cap de locuitor în 2015.

Așadar, cu 7 metri pătrați, Aradul este la un sfert din normele UE, conform cărora, fiecare centru urban trebuie să pună la dispoziția cetățenilor săi cel puțin 26 de metri pătrați de spații verzi pe cap de locuitor. Aceasta este cruda realitate prezentată de Banca Mondială, care ne dezvăluie marile minciuni ale administrației Falcă, în ceea ce privește spațiile verzi. Și nu numai, pentru că vom vedea, în zilele următoare, cum Aradul e întrecut la unele capitole chiar și de Teleormanul atât de hulit. Și totul s-a petrecut sub comanda marelui vizionar Falcă.

Facebook Comments