Balul „Mărțișor” la Liceul  „Nicolae Bălcescu”  din Gyula

by Cristian Dobre

Sâmbătă, 2 martie 2019, la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula (LNB) a avut loc cea de-a XVI-a ediție a Balului „Mărțișor” dedicat sosirii primăverii. La această manifestare a luat parte și Florin Vasilo consulul general al României la Gyula.

La eveniment au luat parte peste 350 de persoane: cadre didactice, elevi, părinți și copii, precum și oficialități, între care s-au numărat Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, însoțit de alți clerici din cadrul eparhiei, Tiberiu Juhasz, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Gheorghe Cozma, directorul Oficiului AȚRU, Mihai Cerhati, președintele Autoguvernării Românești din orașul Gyula, Maria Gurzău Czegledi, directorul LNB, Elvira Ardelean, primarul comunei Otlaca-Pustă (Puszttotlaka), din Ungaria, Delia Covaci, redactor-șef al săptămânalului „Cronica”, dr. Claudia Toma, președinte al Asociației „Iris Research” din Arad, ș.a.

Manifestarea constituie un prilej de întâlnire a generațiilor de absolvenți, de ieri și de azi, ai acestei școli, dar în același timp este și un bal de binefacere, susținut de Fundația „Pro Discipulis”, în scopul ajutorării unor elevi cu o situație materială precară, sau pentru strângerea de fonduri necesare în diferite împrejurări.

În deschidere, directorul Maria Gurzău Czegledi a salutat invitații și a vorbit despre mărțișor și alte obiceiuri specifice venirii primăverii, după care a urmat un bogat program de dansuri populare și cântece ale elevilor din toate clasele. Între numeroasele echipe de dansatori care au evoluat pe scenă de mai multe ori și cu diferite jocuri, în fața publicului, s-au numărat Ansamblul de dansuri „Mitica” al elevilor din cursul primar, îmbrăcați în costume populare românești, Ansamblul „Doina”, al elevilor de clasele V-VIII și Ansamblul de dansuri populare al liceului, sprijinit și de Centrul de Documentare și Informare al AȚRU, pregătiți de coregraful Ioan Andrei Nedre.

Ansamblul din Micherechi (Mehkerek) a închis programul cultural al serii, încântând publicul cu renumitele dansuri populare românești locale. Manifestarea a mai cuprins o cină comună, tombolă și dans.
https://youtu.be/5UNmesDcleI
Facebook Comments