Autorităţile au fost sesizate în cazul iepuraşilor sfâşiaţi în faţa Primăriei Arad

Autorităţile au fost sesizate în cazul iepuraşilor sfâşiaţi în faţa Primăriei Arad

PROGRAMUL DE CITIRE A APOMETRELOR PENTRU PERIOADA 12 – 16.10.2015
CONCURSUL „TANARUL AMBASADOR LIONS AL SECOLULUI 21“ A AJUNS SI LA ARAD
Gheorghe Falcă, luat la „şuturi” de suporterii UTA-ei. „Ăsta chiar ne crede idioţi?”

Fostul candidat la funcţia de primar al municipiului Arad Sebastian Bulumac a sesizat mai multe autorităţi în urma tragediei petrecută în faţa Primăriei Arad. Este vorba despre sfâşierea unor iepuraşi de către mai mulţi maidanezi.

„Subsemnatul Sebastian Bulumac, domiciliat în Arad, formulez prezenta

SESIZARE

Prin care vă aduc la cunoștință încălcarea unor prevederi legale cu privire la drepturilor animalelor.

De câtiva ani, cu ocazia sărbătorilor de Crăciun și Paști sau a Zilelor Aradului, în fața Primăriei Municipiului Arad sau în zona centrală a oraşului se organizează târguri, în cadrul cărora se expun și animale, pentru ”divertismentul” cetățenilor.

Astfel, de Crăciun sunt expuși faimoșii reni, care din start au un disconfort deorece nu sunt specifici zonei și în consecință se adaptează mai greu climei noastre. Mai mult, renii sunt chinuiți prin faptul că sunt ținuti zile la rând într-un spațiu îngust și stresați de zgomotul și agitația Târgului de Crăciun.

Cu ocazia Sărbătorilor Pascale, sunt aduși iepurași, care la rândul lor sunt ținuți în condiții improprii și sunt supuși stresului provocat de agitația târgului. Astfel, țarcul amenajat pentru iepuri nu le oferă acestora adăpost în caz de temperaturi scăzute și precipitații. Mai mult acesta nu îi protejează de agitația din zonă, orice persoană, inclusiv copii, având posibilitatea să interacționeze cu micuții iepuri. Din acestă cauză, o parte din acești iepuri mor de frig și stres pe parcursul târgului. Cu o săptămână în urmă am citit în presa locală de un iepure din țarcul din fața Primăriei Municipiului Arad, care a murit din cauza acestor condiții.

Situația a devenit și mai gravă în dimineața zilei de 19 aprilie 2017, aproximativ la orele 04.00, când o haită de câini comunitari a atacat cei 8 iepuri aflați în țarcul din fața Primăriei Municipiului Arad. Deorece zona nu era păzită corespunzător și țarcul nu a fost construit în așa măsură încât să ofere protecție, incidentul s-a soldat cu rănirea gravă a unui iepure (coloană fracturată) și decesul a altor 5. Martorii au declarat că animăluțele au murit în chinuri cumplite.

Responsabili pentru aceaste cruzimi împotriva animalelor sunt în egală măsură atât proprietarul animalelor cât și organizatorul târgului.

Conform art. 5 din Legea 205/2004, deținătorul animalelor trebuia să le asigure adăpost corespunzător, îngrijire și atenție. În mod evident, în cazul de față aceste obligații nu au fost respectate, un animal a murit de frig iar alte 5 sau chiar 6 în urma atacului câinilor comunitari. Lipsa unui adăpost corespunzător și neîngrijirea animalelor a dus la decesul lor.

Mai mult, conform art. 6 litera e) din Legea 205/2004, este interzisă ”folosirea de animale pentru expoziţii, spectacole, publicitate, realizare de filme şi în scopuri asemănătoare, dacă aceste activităţi le provoacă suferinţe fizice şi psihice, afecţiuni sau răniri.” Aceste târguri provoacă suferințe psihice deoarece animalele sunt ținute în spații necorespunzătoare iar zgomotul și agitația le cauzează stres. De asemenea, aceste târguri provoacă și suferințe fizice, spațiile necorespunzătoare nu protejează animalele de temperaturi scăzute și precipitații, ba mai mult, după cum am văzut nu le protejează de atacul altor animale mai mari.

Centrul Municipal de Cultură este la rândul său responsabil deoarece, în calitate de organizator al târgului avea obligația să respecte prevederile legale, care interzic expres folosirea animalelor în expoziții/târguri sau alte scopuri asemănătoare dacă aceste activităţi le provoacă suferinţe fizice şi psihice. Chiar dacă organizatorul a considerat că această activitate nu va provoca suferințe animalelor, avea obligația să asigure condiții corespunzătoare animalelor pe durata târgului. Din păcate, acesta nu a asigurat nici adăpost corespunzător animalelor, nici pază pe timpul nopții.

Având în vedere atribuțiile dvs. conform art. 10 și art. 29 din Legea 205/2004, vă solicit să luați măsurile necesare, astfel încât astfel de incidente să nu mai aibă loc în orașul nostru.

Expunerea animalelor în aceste condiții este o cruzime față de animale, o încălcare flagrantă a drepturilor acestora. Pe rețelele de socializare am văzut de-a lungul timpului mai multe opinii în acest sens. Cetățenii Aradului sunt nemulțumiți de situația renilor de Crăciun, a iepurașilor de Paști, a poneilor si alte animale supuse suferinței în cadrul acestor activități.

Am formulat această sesizare în speranța sancționării persoanelor şi instituţiilor responsabile astfel încât astfel de incidente regretabile să nu mai aibă loc în Municipiul Arad. De asemenea sper ca responsabilii să nu fie căutaţi în rândul altor animale nevinovate, în cazul de faţă câinii comunitari. În drept, invoc art. 5, 6, 10 și 29 din Legea 205/2004”, a scris Sebastian Bulumac în sesizări.

Instituţiile sesizate sunt: Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Direcția Sanitar Veterină și pentru Siguranța Alimentelor Arad.

Facebook Comments

COMMENTS

WORDPRESS: 1
  • comment-avatar
    civica 1 an

    Vreau sa stiu ce masuri s-au luat impotriva celor care se fac vinovati?

  • DISQUS: 0