Aradul e sub Olt sau Galați, la salariul mediu pe județ

by Cosmin Mihuta

Dacă-i asculți pe cei care conduc municipiul și județul, ai jura cu mâna pe inimă că Aradul e un mic El Dorado al României. Salarii mari, locuri de muncă fără număr, vin oamenii din Moldova și Oltenia pe jos până la Arad, vrăjiți de traiul bun din județul nostru. Cam asta ne spune de ani de zile propaganda PDL, mai nou PNL. Poate vă mai amintiți de campania electorală din decembrie 2016, când Falcă ținea discursuri prin Moldova și Oltenia și le povestea celor de acolo cât de bine e la Arad, cum o duc de bine arădenii, cum umblă câinii cu colacii în coadă pe străzile Aradului.

Statistica însă e rece și nemiloasă și arată cât de găunoasă este această propagandă pedelistă, care încearcă să transforme Aradul în ceea ce nu este. Conform Institutului Național de Statistică, salariul mediu net în vara anului 2017, la nivelul județului Arad, era de 2118 lei. Deși se spune că în Oltenia sau Moldova e sărăcie lucie, în comparație cu Aradul, lucrurile nu stau deloc așa. În județul Olt, salariul mediu net era în aceeași perioadă  de 2184 de lei, în timp ce Mehedinți, Gorj și Dolj erau la doar câțiva lei în spatele salariului din Arad. În Moldova, județul Iași avea un salariu mediu de 2273 de lei, iar Galațiul de 2177 de lei, în timp ce Bacăul este la nivelul județului Arad. Constanța (2135 de lei), Prahova (2177 de lei), Argeș (2486 de lei), Brașov (2333 lei), Mureș (2152 de lei), Cluj (2684 de lei), Timiș (2440 de lei) sau Sibiu (2524 de lei) sunt alte județe unde cetățenii câștigă mai bine decât cei din Arad. Și asta în condițiile în care Aradul se află la granița de vest a României și este legată direct de Occident prin autostradă și linie de cale ferată modernizată, ceea ce face județul nostru mult mai atractiv pentru investitorii străini.

Suprinzător, deși municipiul Oradea s-a dezvoltat spectaculos în ultimii, județul Bihor stă mult mai prost decât Aradul la capitolul salariu mediu, cu doar 1886 de lei. Aradul este pe locul II în regiunea vest la acest capitol, după Timiș, pe ultimele locuri fiind Hunedoara (1935 de lei) și Caraș-Severin (1877 de lei)

Facebook Comments