Angajații arădeni câștigă mai puțin decât cei din Călărași, Mehedinți sau Bacău

by Cosmin Mihuta

Nu de puține ori am citit comunicate de presă, venite dinspre administrația locală, despre cât de bine merge economia Aradului, despre investițiile străine tot mai mari din județul nostru. Nu de puține ori l-am auzit pe Gheorghe Falcă vorbind despre șomajul mic din județul Arad, despre cum aduce el oameni din Moldova sau Oltenia să lucreze la Arad. Primarul Gheorghe Falcă ne vorbește doar de polul de dezvoltare Arad – Timișoara, de alianța vestului cu cei din Timiș, Bihor și Cluj, de cum dărâmâm noi Bucureștiul din fotoliul de lider la capitolul investiții, venituri la buget etc.

Numai de un lucru nu ne vorbește Gheorghe Falcă: despre cât de mici sunt salariile arădenilor, în comparație cu „săracii“ din Oltenia și Moldova. Nu mai vorbim de celelalte județe din Transilvania. Ziarul Financiar ne arată, însă, cruda realitate, într-o analiză cu privire la salariul mediu net pe care îl încasează românii. Adică, banii pe care îi primește în mână, cum se spune, angajații din România.

Din această analiză aflăm că în luna septembrie 2018, salariul mediu net la nivel județului Arad era de 2.326 de lei, unul mult mai mic în comparație cu București (3.467 lei), Timiș (2.869 lei), Cluj (3.105 lei) sau Sibiu (2.743 lei). Culmea e că sunt multe județe din țară, inclusiv din Oltenia și Moldova, unde oamenii câștigă mai bine ca la Arad. De exemplu Călărași (2.336 lei), Mehedinți (2.337 lei), Gorj (2.363 lei), Olt (2.418), Dolj (2.425 lei), Bacău (2.383 lei), Argeș (2.431 lei), Prahova (2.461 lei), Brașov (2.589), Sălaj (2.371 lei), Alba (2.470 lei) sau Galați (2.415 lei). Și lista poate continua.

Din păcate, aceasta este realitatea și nu cea zugrăvită de politicienii liberali de la nivel local, în frunte cu Gheorghe Falcă, cel care vrea să ne prezinte Aradul ca un exemplu la nivel național, când de fapt lucrurile stau exact invers. Suntem un exemplu, în ceea ce privește investițiile și producția industrială, dar când vine vorba de cei care muncesc, venitul lor e mult sub al celor care lucrează în județe mai sărace din țară, indiferent că vorbim de Transilvania, Moldova sau Oltenia.

Facebook Comments