Ancheteonline: Sportul arădean se finanțează după criterii politice

by Andreea Radu

Ziarul nostru a primit la redactie mai multe informatii legate de modul in care este finantat sportul din judetul Arad, transformat intr-o sinecura politica, la dispozitia administratiei locale, conduse de PNL. Este un semnal de alarma asupra slabelor performante sportive din tara noastra si o explicatie a rezultatelor dezastruoase din ultimii ani.

Va prezentam o imagine a finantarii sportului din judetul Arad, asa cum rezulta dintr-un material efectuat după solicitările adresate Centrului Municipal Cultural Arad, și răspunsurile evazive, primite:

În condițiile în care sportul arădean se află într-un colaps, se afla pe ultimele locuri la performanța sportivă pe țară, Primăria Aradului și Consiliul Județean Arad au avut si au cluburile favorite pentru distribuirea de bani, conform proiectelor depuse. Clientela politica functioneaza la turatie maxima si in sport. Nu conteaza performanta sportiva, ci doar  favoritismele si relatiile din PNL.

Dacă în anul 2015 s-au alocat fonduri derizorii pentru proiectele depuse, primind fonduri doar UTA BD, anul trecut, cu o lună înaintea alegerilor s-a alocat suma de 6,828,500 de lei, cu peste 2 milioane de lei mai mult ca  în 2015, fonduri date de administrația edilului Gheorghe Falcă. Dar nu pentru performanta politica, ci pentru obtinerea de voturi la alegerile locale.

Prioritate au avut sporturile reprezentative: UTA BD – 3,500,000 lei, Baschet ICIM Arad, 1,250,000 lei, Raliul Aradului – 435,000 și echipa de polo din Superligă, AMEFA Arad – 310,000 lei, dar au apărut o serie de alte 34 de cluburi si proiecte de sporturi pe care nu le vezi citate în ziarele de specialitate din Arad.

Redacția noastră a cerut proiectele și actele justificative de decontare a unor cluburi care nu au reusit nici măcar să se înscrie în competițiile planificate sau care au trecut prin competiții cu înfrângeri rușinoase și fără un minimum de pregătire.

Astfel CSSȘ ”Avram Iancu” a primit suma de 85.000 de lei pentru handbalul masculin și feminin, suma cerută de club fiind de aproximativ 150,000 de lei.

S-o luăm metodic:  pentru handbalul masculin clubul a solicitat suma de 80,000 de lei și a primit suma de 45,000 de lei. În cadrul proiectului sunt solicitate sume pentru trei turnee si un cantonament de pregătire a sportivilor ce însumează aproape 80,000 de lei, în condiția în care au fost trecuți 22 de sportivi.  Obiectivul acestui proiect a fost ”Clasarea în primele 6 echipe din serie”. Urmarea, după  11 meciuri  jucate, din 21, echipa se retrage. Pe parcursul campionatului cei care au participat la cantonamente, dacă au existat vreodată, nu mai figurează în echipă.

Performanțele echipei feminine a clubului CSȘ”Avram Iancu” sunt la fel de  “bune”, pentru cantonamentele și pregătirile pentru campionat clubul a incasat 40,000 de lei. Banii sunt cheltuiți pe la mare și turnee prin județ. Diferite sume  acordate pentru  deplasare la Sîntana ( 25 km)  cu masă și transport – 3,000 de lei pentru un lot de 22 jucătoare, deplasare care nu s-ar fi facut niciodata. Totul a culminat  – dupa  trei etape de campionat echipa se retrage – înfrângeri usturătoare, pe motivul lipsei de jucătoare.

La clubul arădean de volei ”Provolei Arad” pentru proiectul intitulat ”Continuitate în voleiul de performanță” este alocată suma de 100,000 de lei, față de 300,366 de lei ceruți.  Pentru acest proiect clubul optează pe mâncare, 244 de zile cu trei mese pe zi la 22 de sportivi. O performanță de care nu se pot  mândri nici marile cluburi din voleiul românesc. Teoretic ,din suma de 300,366 de lei masa reprezintă 265,000 de lei,  care va fi servită, nu undeva prin tara, ci in localitatea de domiciliu – Arad. Iată cum un club ridică economia alimentației publice din zonă!

Totuși, de bun simț, cei de la Centrul Municipal de Cultura Arad alocă pentru acest club  suma de 100,000 de lei pe care clubul o cheltuieste  în proporție de 87% tot mesei, mai precis 72 de zile de mâncare, de trei ori pe zi cu o valoare de 55 de lei pe zi. În acest ritm al îndopării sportivilor ne mirăm cum ambele echipe au reușit să termine campionatele. Nu ne mirăm ca din 14 meciuri jucate de echipa de seniori , a fost castigat un singur meci,  iar juniorii nu s-au mai prezentat la turneul semifinal.

Centrul Municipal Cultural nu a catadicsit să ne ofere situația deconturilor, probabil știindu-se situația reală a sportului arădean,  dar ne mirăm de ce  Curtea de Conturi  nu și-a pus problema cum se  cheltuiesc banii arădenilor,  fără a se obține performanță, sumele alocate fiind pentru chefuri și concedii.

Pentru acest an s-a optat direct pentru performanță, ( niciun leu pentru sportul de masa),  sumele alocate de Primăria Arad ajung la două cluburi importante, UTA BD – 3,350,000 de lei, și ICIM Arad 1,200,000 de lei, în timp ce echipa de polo a orașului, uns din puținele rămase în Superliga din țară a primit suma de 100,000 de lei.

 

Sursa: ancheteonline.ro

Facebook Comments