AMERICANII AU INVENTAT PATURA ANTI-GLONT, CARE TE POATE SALVA DE UN ATAC TERORIST

by Florian Popa
Atacul armat înregistrat miercuri în America, la San Bernadino, este cel de-al 355-lea incident de acest fel care a avut loc în acest an în SUA. Astfel, numărul violenţelor în care s-au folosit arme de foc depăşeşte, practic, numărul zilelor care s-au scurs din 2015. În acest context, companiile americane nu au stat pe gânduri, şi au venit cu idei pentru a-i ajuta pe cetăţeni să se protejeze de atacurile armate. Una dintre soluţiile inventate este pătura anti-glonţ („Bodyguard Blanket”).

Pătura anti-glonţ a fost lansată pe piaţă de compania ProTecht, cu sediul în Oklahoma, şi are drept public-ţintă elevii şi studenţii, adică segmentul cel mai afectat de violenţele care au loc mai ales în universităţi şi campusuri. „Pătura Bodyguard” este confecţionată din material anti-glonţ, similar celui folosit în armată şi are un design adaptat cerinţelor comerciale, fiind disponibilă pe mai multe dimensiuni şi în culori variate.

Steve Walker, doctorul responsabil cu inventarea acestui concept a declarat pentru publicaţia The Oklahoman că ideea i-a venit în urma a două evenimente tragice: masacrul de la şcoala din Sandy Hook şi tornadele care au devastat statul Oklahoma. Medicul a precizat că, la bază, pătura ar trebui cel puţin să atenueze şocul pe care îl resimte un tânăr atunci când este izbit cu putere, fie de gloanţe, fie de moloz sau de alte materiale dure care ar putea să se prăbuşească peste el.

Compania estimează că „Pătura Bodyguard” poate să ofere protecţie împotriva a aproximativ 90% dintre tipurile de arme care au fost folosite până acum în atacurile armate din şcolile americane. Aceasta are bretele care o pot transforma rapid într-un fel de rucsac, protejându-l pe purtător atât în faţa gloanţelor, cât şi de obiectele ascuţite.

O astfel de pătură se vinde cu 1.000 de dolari şi este o alternativă mult mai ieftină la adăposturile care protejează oamenii de tornade, însă realizatorii ei consideră că poate fi mult mai eficientă în cazuri de violenţe armate.

Stan Schone, unul dintre fonatorii ProTecht, a argumentat că o cameră de siguranţă nu este suficient de eficientă atunci când cineva dă buzna în şcoală şi începe să împrăştie o ploaie de gloanţe, pentru că elevii ar trebui să părăsească încăperea în care se află şi să iasă pe hol pentru a ajunge la adăpost. În schimb, în cazul Păturii Bodyguard, lucrurile sunt mult mai simple, pentru că acestea pot fi păstrate în sălile de curs, astfel că elevii „pot încuia uşa şi se pot echipa în câteva secunde”.

Reprezentanţii companiei susţin că directorii instituţiilor de învăţământ ar trebui încurajaţi să includă Pătura Bodyguard în toate şcolile şi universităţile, ca parte a protocolului de protecţie împotriva atentatelor.

Producătorii arată că pătura „se poate prinde uşor în jurul unui copil sau adult şi este uimitor de uşoară. Atunci când viaţa atârnă de o secundă, păturica poate fi o soluţie simplă şi eficientă împotriva atacatorului”. În descrierea produsului ei subliniază că pătura este versatilă şi poate fi folosită atât acasă, cât şi transportată cu uşurinţă la locul de muncă, la serviciu, la cumpărături sau în parcurile de distracţii.

„Această invenţie oferă copiilor o soluţie, o alternativă care le poate da şansa să supravieţuiască”, a declarat Schone.

Astfel de soluţii sunt aşteptate să apară din ce în ce mai frecvent pe piaţa americană, în condiţiile în care continuă dezbaterile aprinse referitoare la posesia armelor de foc, dar şi în lipsa unor reforme care să stabilească un oarecare control.

Sursa: gandul.info

Facebook Comments