Alimentul minune, nelipsit de pe masa vechii nobilimi chineze

by Dana B.

Intuind beneficiile sale si considerandu-l un soi special de orez, in China antica orezul negru era consumat doar de nobili. Conform anumitor legende, insusi imparatul Chinei si favoritii sai il consumau.

Astazi, orezul negru nu este atat de cunoscut in Europa precum orezul alb sau cel brun, insa gratie culorii sale neobisnuite este vedeta respectata a meselor din tinuturile asiatice. Mai nou, specialistii nutritionisti spun despre el ca este un produs alimentar minune, cu multiple efecte benefice asupra organismului. Nu putin sunt cei care numesc orezul negru “orezul longevitatii” sau “mancarea nemuritorilor”. Studiul efectuat recent de cercetatorii de la Universitatea Louisiana din Statele Unite si prezentat in cadrul unei conferinte medicale din Boston ne demonstreaza care sunt beneficiile orezului negru. Pentru o alimentatie sanatoasa si bogata in substante nutritive, specialistii in nutritie recomanda consumarea cat mai frecventa a orezului negru.

“O singura lingurita de boabe de orez negru contine mult mai multi antocianini (substante antioxidante puternice) decat se gasesc intr-o lingurita de afine, insa mai putin zahar, mai multe fibre si o cantitate mai mare de vitamina E”, declara intr-un comunicat de presa Zhimin Xu, profesor doctor in cadrul Universitatii Louisiana din S.U.A.

Consumarea unei portii de orez negru in fiecare zi ar putea conduce la intarirea sistemului osos si a celui muscular, la energizarea organismului si la prelungirea tineretii organismului. Orezul negru contine antocianini, antioxidanti naturali puternici care se gasesc de regula in compozitia fructelor de padure de culoare neagra (afine, coacaze negre, mure). Acestia au un rol destul de important in neutralizarea radicalilor liberi si contribuie la diminuarea consecintelor negative ale artritei, dar si la calmarea inflamatiilor. Antocianinii actioneaza in sensul protejarii arterelor si impiedica distrugerea AND-ului, cauzatoare de cancer, scazand considerabil nivelul de colesterol din sange. Totodata, consumarea de orez negru ajuta la imbunatatirea memoriei si la fluidizarea circulatiei sangvine, scazand riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Se recomanda includerea orezului negru si in dieta celor care sufera de diabet.

Zhimin Xu si echipa sa de cercetatori au ajuns la concluzia ca orezul negru este o modalitate eficienta si destul de economica de a mari intr-un mod natural aportul de antioxidanti din organism. In plus, antocianinii (solubili in apa) care se gasesc intr-o cantitate semnificativa in compozitia orezului negru au rolul de a preveni aparitia cancerului si a bolilor de inima. In acelasi timp, expertul Zhimin Xu este de parere ca pigmentul de culoare inchisa care poate fi extras din taratele de orez negru ar putea fi un excelent si natural inlocuitor al colorantilor artificiali nocivi care sunt utilizati actualmente in industria alimentara si a bauturilor. Culoarea pigmentilor extrasi din taratele de orez negru variaza de la tonuri mai deschise la tonuri mai inchise, de la roz la negru.

Care orez este insa cel mai “bun” si sanatos: orezul brun sau orezul negru?

Orezul brun, cu un continut minim de grasimi, este un bun furnizor de proteine, vitamina E si vitamine din complexul B, insa nu si de vitamine precum C, A sau B12. Orezul negru contine si el proteine si o cantitate importanta de aminoacizi esentiali, dar si minerale si vitamine precum fier,calciu, mangan, cupru, seleniu, zinc, vitamina B1, vitamina B2. In materie de antioxidanti insa, spun cercetatorii, orezul negru intrece orezul brun. La prelucrarea sa, stratul de culoare inchisa se indeparteaza, bobul de orez ramanand aproape alb, insa de regula orezul negru se comercializeaza nedecorticat. Prin gatire, orezul negru va capata o nuanta rosiatica-purpurie. Daca este gatit alaturi de alte legume, vei fi surprinsa sa constati ca orezul negru coloreaza celelalte legume.

In medicina populara chinezeasca, orezului negru i se atribuie anumite proprietati medicale si terapeutice si este intrebuintat in diverse tratamente ale bolilor de ficat. In frumusete, este utilizat pentru hidratarea si catifelarea pielii, dar si pentru a impiedica caderea parului.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments