ALIMENTE SANATOASE CARE NU TREBUIE CONSUMATE IN EXCES

by Andreea Radu
Dacă un aliment este sănătos nu înseamnă şi că se poate mânca în cantităţi nelimitate. ”Oamenii vor mereu să găsească acel aliment magic care îi va face sănătoşi, slabi şi frumoşi. Există numeroase alimente pe planetă care fac asta, dar orice mâncaţi în exces, efectul dispare”, spune Frances Largeman-Roth, autorul cărţii Eating in Color.

Vă prezentăm în continuare câteva astfel de exemple:

Vin roşu

Un pahar de vin nu este bun doar pentru relaxare, ci are şi efecte benefice pentru sănătate. Acesta conţine resveratrol, un compus antioxidant folositor în cazul bolilor precum cele de inimă, cancer, diabet sau chiar Alzheimer. Mai mult decât atât, potrivit unui studiu, vinul roşu ar fi bun şi împotriva luării în greutate, ajutând la menţinerea unei greutăţi sănătoase.

O porţie de vin înseamnă însă un pahar de vin de aproximativ 140 de grame, nu jumătate de sticlă. Consumul unei cantităţi mai mari ar putea conduce la îngrăşare, eliminând efectele benefice, spune Largeman Roth. Consumul excesiv de alcool creşte riscul de hipertensiune arterială sau de cancer.

Ulei de cocos

Potrivit unor cercetări, uleiul de cocos ar fi pun pentru reducerea grăsimii de la nivelul abdomenului, iar un alt studiu recent arată că acesta are un rol important în protejarea neuronilor împotriva bolii Alzheimer. Potrivit unui nutriţionist, acesta ajută şi la digestie.

Totuşi, este uşor să depăşim cantitatea recomandată. Majoritatea experţilor recomandă ca 20-35% din caloriile consumate să provină din grăsimi, însă dacă puneţi ulei de cocos pe orice este foarte uşor să depăşiţi limita.

Avocado

Acest fruct conţine foarte multe grăsimi mononesaturate şi fibre, o combinaţie care vă va ajuta să fiţi mai sănătoşi şi să scăpaţi de pofte.

Citeşte continuarea în Gândul.

Facebook Comments