Adrian Wiener (USR): ”Baronii mai trebuie să aștepte pensiile speciale!”

Adrian Wiener (USR): ”Baronii mai trebuie să aștepte pensiile speciale!”

USR Arad a dezbătut proiectul de buget local pe 2018
Problemele și provocările medicinei de familie, dezbătute la USR Arad
USR lansează în Arad ideea bugetului participativ

Adrian Wiener, senator USR Arad: ”Efortul parlamentarilor USR a dat roade ieri, prin declararea neconstituțională, de către CCR, a Codului Administrativ, iar baronii mai trebuie să aștepte pensiile speciale!

Proiectul a fost adoptat în luna iulie, cu largul sprijin al PSD, PNL, ALDE și UDMR și prevedea noi pensii speciale, numiri politice, libertate la afaceri pentru primari, decizii privind patrimoniul adoptate cu majoritate, nu cu două treimi din numărul consilierilor, restrângerea cerințelor privitoare la transparență.

USR a pornit atunci o campanie prin care să convingă parlamentari ai PNL să semneze o sesizare la CCR privitoare la Codul Administrativ. În final, a reușit să obțină cele 3 semnături care mai erau necesare, iar acum Codul a fost declarat neconstituțional în ansamblu. Este o victorie în lupta anti-corupție, deoarece planul PSD-ALDE-UDMR era să renunțe la toate criteriile de integritate și performanță și să politizeze întreaga administrație.

Ceea ce va aduce nou USR în administrația publică este obligația de a pune pe primul loc interesul cetățenilor, nu al politicienilor! Așa cum a fost adoptat de vechile partide, Codul Administrativ favoriza politicienii, în detrimentul alegătorilor.

Primarii și președinții de consilii județene trebuie să devină simpli administratori, aflați în subordinea consiliilor locale. În prezent, majoritatea lor își arogă statutul de senior local, guvernând discreționar și după reguli mai degrabă feudale decât bazate pe profesionalism și responsabilitate.

Administrația locală are de asemenea nevoie de transparență, pentru a se putea adapta ușor la cerințele comunității, pentru a evita derapajele din prezent, când deciziile sunt luate fără o minimă consultare a celor care vor beneficia și care plătesc pentru servicii publice.

Facebook Comments

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0