9 Mai – Ziua Europei

by Dana B.

La data de 9 mai este marcată, în fiecare an, Ziua Europei, care este cunoscută şi sub numele de ”Ziua Schuman”.

Ministrul francez de externe, Robert Schuman, propunea la 9 mai 1950, în cadrul unui discurs, la cinci ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune, pentru a se controla în acest fel producţia de armament şi posibilitatea ca un viitor conflict militar să poată fi evitat, potrivit europa.eu. Această propunere venită din partea ministrului francez de externe este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

Dând curs apelului lui Robert Schuman, statele Beneluxului şi Italia s-au alăturat Franţei şi Germaniei şi, la 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Olanda. La 25 martie 1957, aceste state au semnat Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE), cunoscută sub numele de Piaţa Comună, şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (CEEA, astăzi EURATOM). Atât Tratatul de la Roma, cât şi Tratatul CEEA au intrat în vigoare la 1 ianuarie 1958.

Pe parcurs, procesul de integrare economică a fost acompaniat de procesul de integrare politică a statelor membre. Ulterior, acestui complex proiect de construcţie europeană i s-a alăturat Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995), în 2004, noi zece state: Cehia, Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria, în 2007, Bulgaria şi România şi în 2013, Croaţia.

Robert Schuman (1886-1963) a fost ministru de finanţe, apoi prim-ministru în 1947, ministru al afacerilor externe în perioada 1948-1952 şi din nou ministru de finanţe în perioada 1955-1956. Între 1958 şi 1960, a fost preşedinte al Parlamentului European.

În cadrul Consiliului European de la Milano, din 1985, s-a luat decizia ca serbarea Zilei Europei să aibă loc în fiecare an la 9 mai.

În 2018, ca şi în anii trecuţi, pentru a sărbători Ziua Europei, instituţiile UE îşi deschid porţile în zilele de 5 mai (Bruxelles), 5 şi 9 mai (Luxemburg) şi 10 iunie (Strasbourg). De asemenea, sunt organizate cu acest prilej, de către birourile locale ale UE din Europa şi din întreaga lume, diverse activităţi şi evenimente. Cetăţenii, de la cei mai mici până la cei mai mari, sunt invitaţi să participe la vizite, dezbateri, concerte şi alte evenimente, potrivit europa.eu.

În România sunt organizate o serie de evenimente dedicate Zilei Europei, atât la Bucureşti, cât şi în alte oraşe ale ţării. Astfel, Primăria Municipiului Bucureşti, prin PROEDUS, alături de Centrul Infoeuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, a organizat cea de-a cincea ediţie a evenimentului „Piaţa Statelor Membre ale Uniunii Europene”, în data de 5 mai, în Parcul Cişmigiu, celebrând împlinirea a 11 ani de la integrarea ţării noastre în Uniunea Europeană. De asemenea, un concert aniversar este organizat în Parcul Izvor, la 9 mai, de Primăria Capitalei, prin Arcub.

Sibienii sunt invitaţi la 8 mai, la o dezbatere publică cu tema ”România la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene”, la care participă, printre alţii, preşedintele USR şi deputatul de Sibiu Dan Barna şi expertul în afaceri europene Dan Lazea.

În ziua de 9 mai, la Galeriile de artă „Dr. Mihai Pop” ale Muzeului Ţării Oaşului are loc vernisajul expoziţiilor ”Constelaţii româneşti tradiţionale” şi ”Semnele ceriului”, evenimentul fiind organizat de Muzeul Ţării Oaşului, Complexul Astronomic Baia Mare şi Asociaţia Millennium şi este susţinut de Primăria şi Consiliul Local Negreşti-Oaş.

La 9 mai 2018, la Palatul Cotroceni, are loc o recepţie de Ziua Europei organizată de Administraţia Prezidenţială.

 

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments