29 august – Ziua internațională împotriva testelor nucleare

by Dana B.

La 29 august, în fiecare an, este marcată Ziua internațională împotriva testelor nucleare.

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a declarat Ziua internațională împotriva testelor nucleare în 2009, la împlinirea a 20 de ani de la închiderea sitului de testare nucleară de la Semipalatinsk din Kazahstan, la inițiativa președintelui acestei țări, Nursultan Nazarbaev.

La 29 august 1991, președintele Nazarbaev a emis un decret prin care poligonul pentru teste nucleare de la Semipalatinsk a fost închis. Aici, timp de 40 de ani au fost efectuate peste 450 de explozii nucleare terestre și subterane. Puterea lor sumară depășește de 2,5 mii de ori puterea unei bombe nucleare, precum a celei aruncate la Hiroshima, în Japonia.

Potrivit www.un.org/en/events/againstnucleartestsday, la 2 decembrie 2009, a 64-a sesiune a Adunării Generale a ONU a declarat 29 august Ziua internațională împotriva testelor nucleare prin adoptarea în unanimitate a Rezoluției 64/35. Rezoluția solicită creșterea gradului de conștientizare și educație „cu privire la efectele exploziilor de test ale armelor nucleare sau la orice alte explozii nucleare și la necesitatea încetării lor ca mijloc de realizare a scopului unei lumi fără arme nucleare”.

Principalul instrument internațional de luptă împotriva tuturor formelor de teste nucleare a fost negociat la Geneva, între 1994 și 1996, respectiv Tratatul privind interzicerea totală a testelor nucleare („Comprehensive Nuclear Test-Ban Treaty” — CTBT). Acesta a fost adoptat de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite la 10 septembrie 1996, dar nu a intrat în vigoare din cauza neratificării de către opt state (SUA, China, Egipt, India, Iran, Israel, Coreea de Nord și Pakistan) cu programe nucleare de a căror ratificare depinde intrarea în vigoare a tratatului CTBT.

Conform www.mae.ro, România face parte dintre cele 44 de state cu programe nucleare de a căror ratificare depinde intrarea în vigoare a tratatului și a semnat CTBT la 24 septembrie 1996 și l-a ratificat la 5 octombrie 1999. În prezent, 183 de state membre ale ONU au semnat Tratatul, iar dintre acestea, doar 166 l-au și ratificat.

Anul 2010 a marcat celebrarea pentru prima dată a Zilei internaționale împotriva testelor nucleare.

La 29 august 2011, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut țărilor membre să ratifice rezoluția care prevede interzicerea testării de arme nucleare. Referindu-se la Ziua internațională împotriva testelor nucleare, secretarul general al ONU a declarat: „O lume fără arme nucleare ar fi un bun public global de cel mai înalt ordin”. Tratatul prevede ca fiecare țară se angajează să nu testeze arme nucleare indiferent de mediu, scopuri militare sau civile.

Site-ul www.un.org/en/events/againstnucleartestsday mai notează că Înaltul reprezentant ONU pentru dezarmare, Izumi Nakamitsu, a remarcat la Conferința anuală a NATO privind controlul armamentelor, dezarmării și neproliferării armelor de distrugere în masă, din 29 mai 2017, că „nu există o cale de eliminare a armelor nucleare”. „Trebuie să continuăm să depunem toate eforturile pentru a realiza alte măsuri pentru a realiza și a menține o lume fără arme nucleare”, a mai spus Izumi Nakamitsu.

În această zi sunt organizate diverse activități la nivel mondial, care includ organizarea de seminarii, conferințe, expoziții, concursuri, apariția de publicații, cursuri în instituțiile academice, programe în mass-media. Numeroase evenimente sunt programate să se desfășoare și la sediul ONU. Totodată, această zi are ca scop educarea publicului și sensibilizarea cu privire la efectele pe care le are efectuarea acestor teste cu arme nucleare și conștientizarea necesității de a le pune capăt, pentru atingerea obiectivului de a avea o lume fără arme nucleare. Adunarea ONU invită statele membre, sistemul ONU, societatea civilă, mediul academic, mass-media și persoanele fizice la marcarea acestei zile. Activități similare sunt preconizate pentru ediția din 2017.

 

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments