26 iunie – Ziua internațională împotriva abuzului și traficului ilicit de droguri

by Dana B.

În fiecare an, la 26 iunie este marcată Ziua internațională împotriva abuzului și traficului ilicit de droguri (International Day Against Drug Abuse and Illicit Trafficking), care este menită să crească gradul de conștientizare privind problema majoră pe care o reprezintă drogurile pentru societate.

Prin Rezoluția 42/112 din 7 decembrie 1987 Adunarea Generală a ONU a decis ca în 26 iunie să fie marcată Ziua internațională de luptă împotriva abuzului și traficului ilicit de droguri, ca expresie a determinării ONU de a consolida acțiunile și cooperarea pentru a putea crea o societate internațională fără consum de droguri. Între anii 1991-2000 a fost marcat „Deceniul Națiunilor Unite împotriva abuzului de droguri”, iar în 1998 Adunarea Generală a ONU a adoptat o declarație politică privind problema drogurilor la nivel mondial.

Adunarea Generală a ONU a recunoscut faptul că, în pofida eforturilor continue și sporite ale comunității internaționale, problema drogurilor continuă să constituie în întreaga lume o amenințare gravă la adresa sănătății publice, a siguranței și bunăstării omenirii, în special a tinerilor, precum și a securității naționale și a suveranității statelor, și că aceasta subminează stabilitatea socio-economică și politică și dezvoltarea durabilă, se arată pe site-ul www.un.org. Adunarea Generală a încurajat Comisia, precum și Biroul ONU pentru Droguri și Criminalitate (UNODC) să-și continue activitatea în domeniul controlului internațional al drogurilor și a cerut tuturor guvernelor să ofere cel mai amplu sprijin financiar și politic posibil pentru a permite UNODC să continue, să extindă și să-și consolideze activitățile de cooperare operațională și tehnică, în cadrul mandatelor sale.

În perioada 19-21 aprilie 2016 a avut loc la New York cea de-a 30-a Sesiune Specială a Adunării Generale a ONU privind problematica mondială a drogurilor (UNGASS), la care a participat și România. Sesiunea Specială a Adunării Generale a ONU privind problematica mondială a drogurilor (UNGASS) din aprilie 2016 a marcat un reper important în atingerea obiectivelor stabilite în documentul de politici din 2009 intitulat ”Declarație politică și Plan de acțiune privind cooperarea internațională pentru o strategie integrată și echilibrată privind combaterea problemei mondiale a consumului de droguri”, care a definit acțiunile care trebuie luate de statele membre, precum și obiectivele care trebuie îndeplinite până în 2019, conform site-ul www.un.org.

Cu prilejul acestei sesiuni speciale, reprezentantul permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga a arătat că în centrul politicilor antidrog trebuie plasată ființa umană. ”Consecințele grave ale consumului și abuzului de droguri impun adoptarea unor programe de prevenție destinate în special tinerilor, dar și asigurarea tratamentului necesar eliminării dependenței de droguri pentru cei care le consumă, precum și a măsurilor de reabilitare și reinserție socială a acestora”, a subliniat ambasadorul Ion Jinga în cadrul acestei sesiuni.

Biroul ONU pentru Droguri și Criminalitate (UNODC) s-a implicat activ, de-a lungul anilor, în lansarea de campanii de sensibilizare cu privire la problema drogurilor la nivel mondial, de campanii pentru susținerea acțiunilor de control al drogurilor, a realizat adesea echipe cu alte organizații și a încurajat societatea să participe activ la aceste campanii.

Din raportul pe 2016 al Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie și al Europol, dat publicității la 5 aprilie 2016, reiese că piața drogurilor rămâne unul dintre cele mai rentabile domenii pentru grupările de crimă organizată. Potrivit autorilor raportului, cetățenii din Uniunea Europeană cheltuie în fiecare an peste 24 de miliarde de euro pe droguri ilicite. În 2013, piața canabisului reprezenta circa 38% din totalul pieței drogurilor, urmată de cea a heroinei (28%), cea a cocainei (24%), cea a amfetaminelor (8%) și cea a ecstasy-ului (3%).

România a ratificat și a aderat la toate convențiile internaționale importante al căror scop este de a controla și de a limita consumul de droguri ilegale, începând cu Convenția și Protocolul cu privire la Opiu, încheiată la Geneva, la 19 februarie 1925, și promulgată de țara noastră prin Decretul nr. 1.578/1928. Între actele internaționale pe care țara noastră le-a semnat în acest domeniu se regăsește și Convenția asupra traficului ilicit de stupefiante și substanțe psihotrope, întocmită la Viena la 20 decembrie 1988 și la care România a aderat prin Legea nr. 118/1992. În domeniul legislației în România amintim Legea nr. 143 din 2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, cu modificările și completările ulterioare.

În România, instituția care stabilește concepția de ansamblu și asigură coordonarea unitară, pe baza unei strategii naționale, a luptei împotriva consumului și traficului ilicit de droguri, este Agenția Națională Antidrog (ANA). În 2015, România s-a clasat sub media consumului de droguri la nivel european, potrivit Rapoartelor întocmite de Comisia Internațională de Control al Substanțelor Narcotice, a anunțat la 5 februarie 2016, printr-un comunicat, Agenția Națională Antidrog.

Agenția Națională Antidrog a continuat și în 2017 să se implice în diverse programe și campanii. Astfel, cu ocazia minivacanței de 1 mai, peste 2.500 de tineri aflați pe litoralul Mării Negre au fost informați cu privire la riscurile consumului de droguri. Cu acest prilej, ANA, prin Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Constanța, a derulat, în perioada 28 aprilie — 1 mai 2017, în cadrul campaniei „Safe Parties!”, activități de informare, de prevenire și de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri.

De asemenea, în mai 2017, ANA a anunțat că se va implica în toate evenimentele programului ”Bacău — Capitala Tineretului din România 2017” prin proiecte, campanii și evenimente specifice, precum campania „Tu știi ?!?” — campanie de informare și educare a adolescenților și tinerilor cu privire la riscurile consumului de substanțe psihoactive, proiectul local „Aici pentru Tine!” — proiect de prevenire a consumului de tutun, alcool și droguri destinat copiilor, adolescenților și părinților acestora, sau evenimentul sportiv și cultural-artistic adresat copiilor, adolescenților și tinerilor „Bacăul pedalează, colorează și dansează fără droguri — 2017”, care se constituie în alternativă la consumul de substanțe psihoactive.

Cu prilejul Zilei internaționale de luptă împotriva abuzului și traficului ilicit de droguri, ANA organizează, la nivel național, prin centrele sale de prevenire, evaluare și consiliere antidrog, o serie de activități specifice, de informare, conștientizare și educare a populației cu privire la problematica drogurilor în România.

 

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments