23 AUGUST – ZIUA INTERNAȚIONALĂ DE COMEMORARE A COMERȚULUI CU SCLAVI ȘI A ABOLIRII ACESTUIA

by Dana B.

La 23 august, începând din 1998, în fiecare an, se marchează Ziua internațională de comemorare a comerțului cu sclavi și a abolirii acestuia, cu scopul de a înscrie tragedia comerțului cu sclavi în memoria tuturor popoarelor.

Ignoranța sau ascunderea unor evenimente istorice majore constituie un obstacol în calea înțelegerii reciproce, a reconcilierii și a cooperării între popoare, menționează UNESCO pe pagina sa dedicată evenimentului, www.unesco.org. UNESCO a decis, prin urmare, să aducă în atenție subiectul comerțului cu sclavi și sclavia, care au afectat toate continentele și au provocat mari frământări ce au modelat societățile noastre moderne. Această zi comemorativă este un prilej pentru a aprofunda reflecția asupra consecințelor contemporane ale acestei tragedii. Este, de asemenea, un prilej de a atrage atenția asupra tuturor formelor moderne de sclavie și de exploatare, precum rasismul, discriminarea rasială și intoleranța.

Dintre diversele zone în care s-a practicat sclavia, comerțul transatlantic cu sclavi este considerat unul dintre cele mai lungi fenomene (patru secole, secolele XVI-XIX), care a afectat circa 17 milioane de bărbați, femei și copii africani și a avut ca sursă de legitimare intelectuală dezvoltarea unei adevărate ideologii anti-negri, prin celebrul Cod al negrilor (Code noir sau Black Code).

Implicând multe regiuni și continente, precum Africa, America, Caraibe, Europa și Oceanul Indian, fenomenul comerțului transatlantic este considerat adesea primul sistem de globalizare, scrie site-ulunesco.org. La rândul său, istoricul francez Jean-Michel Deveau consideră fenomenul ”cea mai mare tragedie din istoria umanității, în termeni de amploare și durată”.

Cu privire la comerțul transatlantic de sclavi, în secolul al XVIII-lea, milioane de africani erau dislocați de la casele lor, deportați pe continentul american și vânduți ca sclavi. Corăbiile încărcate cu bunuri cu care urmau să fie cumpărați sclavi părăseau Europa de Vest. Cele mai importante materii prime de schimb erau armele și praful de pușcă, dar și textilele, perlele și bunurile manufacturiere erau, de asemenea, la mare căutare. Europenii, odată ajunși pe continentul african, făceau schimburile, cumpărând cu bunurile pe care le aveau sclavi africani. Mai departe, se traversa Atlanticul, corăbiile cu sclavi fiind transportate pe continentul american. Sclavii erau vânduți de către europeni în schimbul altor mărfuri, cum ar fi zahărul, bumbacul, cafeaua, tutunul și orezul, scrie unesco.org.

În cadrul ediției din 2015 a Zilei internaționale de comemorare a comerțului cu sclavi și a abolirii acestuia, s-a lansat proiectul ”Deceniul pentru persoanele de origine africană (2015-2024)”, prin care UNESCO intenționează să se implice în mod activ, prin diversele sale programe și, în special, prin proiectul ”Slave Route”.

”Slave Route Project” a fost lansat încă din 1994, în Ouidah (Benin) și are trei obiective: să contribuie la o mai bună înțelegere a cauzelor care au condus la diverse forme de exploatare, a problemelor și consecințelor practicării sclaviei în lume (Africa, Europa, America, Caraibe, Oceanul Indian, Orientul Mijlociu și Asia); să evidențieze transformările globale și interacțiunile culturale care au rezultat din acest fenomen și să contribuie la formarea unei culturi a păcii prin promovarea reflecției asupra pluralismului cultural și a dialogului intercultural. Proiectul a avut un impact semnificativ, contribuind la recunoașterea comerțului cu sclavi și a sclaviei ca fiind o crimă împotriva umanității de către Organizația Națiunilor Unite, la Conferința mondială împotriva rasismului, de la Durban, din 2001.

Ziua internațională de comemorare a comerțului cu sclavi și a abolirii acestuia a fost instituită de Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), în cadrul celei de-a 29-a sesiuni a Conferinței Generale, de la Paris, din noiembrie 1997, prin Rezoluția 29/C/40. S-a ales data de 23 august, pentru că în noaptea de 22 spre 23 august 1791, în Santo Domingo, care, la vremea aceea cuprindea Haiti și Republica Dominicană, a avut loc insurecția care a condus la eliminarea comerțului transatlantic cu sclavi. În plus, această dată aduce un omagiu rezistenței istorice care a condus la crearea primului stat independent al negrilor, Republica Haiti.

Având scopul general de a înscrie tragedia comerțului cu sclavi în memoria tuturor popoarelor, Rezoluția ONU invită statele membre să mobilizeze ansamblul comunităților educative, științifice, artistice și culturale, precum și tineretul și societatea civilă.

Primele comemorări ale acestei zile internaționale au avut loc în mai multe state, mai ales în 1998, în Haiti, și în 1999, în Senegal. În 2001, Muzeul de Țesături din Mulhouse (Franța), a marcat evenimentul, prin organizarea unui atelier, care a prezentat o serie de țesături numite „Indiennes de traite” (Indience de vânzare), care serveau drept monede de schimb pentru cumpărarea de sclavi în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea.

Alături de Ziua internațională de comemorare a comerțului cu sclavi și a abolirii acestuia se mai sărbătorește, la 25 martie, și Ziua internațională a comemorării victimelor sclaviei și comerțului transatlantic cu sclavi, proclamată de ONU, la 17 decembrie 2007, prin Rezoluția A/RES/62/122.

„Curajul bărbaților și femeilor care s-au revoltat împotriva sclaviei și au luptat pentru libertate și demnitate, în noaptea din 22 spre 23 august 1971, a creat anumite obligații pentru noi. UNESCO marchează Ziua internațională de comemorare a comerțului cu sclavi și a abolirii acestuia, pentru a-i omagia pe toți cei care au luptat pentru libertate și, în numele lor, pentru a continua să învățăm din poveștile lor de viață și din valorile pe care le-au apărat. Succesul acestei răscoale, duse de către sclavii înșiși, este o importantă sursă de inspirație astăzi, pentru lupta împotriva oricărei forme de sclavie, rasism, prejudiciu, discriminare rasială și nedreptate socială, care sunt toate moștenirea sclaviei”, a transmis directorul general al UNESCO, Irina Bokova, în mesajul din 2016, cu ocazia Zilei internaționale a comemorare a comerțului cu sclavi și a abolirii acestuia.

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments