22 mai – Ziua internaţională a diversităţii biologice

by Dana B.

În fiecare an, la data de 22 mai, este marcată Ziua internaţională a diversităţii biologice. Prin Rezoluţia 55/201, din 20 decembrie 2000, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a proclamat ziua de 22 mai ca Zi internaţională a diversităţii biologice, în scopul creşterii gradului de înţelegere şi conştientizare a problemelor legate de biodiversitate.

În 2018, tema acestei zile este ”Sărbătorirea a 25 de ani de acţiune pentru biodiversitate”, conform site-ului Convenţiei privind Diversitatea Biologică (Convention on Biological Diversity), https://www.cbd.int. Această temă a fost aleasă pentru a marca cea de-a 25-a aniversare a intrării în vigoare a Convenţiei privind Diversitatea Biologică şi pentru a evidenţia progresele realizate în atingerea obiectivelor acesteia la nivel naţional şi global.

Printr-o notificare din 2017, Secretariatul Convenţiei privind Diversitatea Biologică a anunţat că invită Părţile la Convenţie să participe la cea de-a 25-a aniversare, între alte activităţi, şi prin organizarea şi găzduirea de manifestări locale în ziua de 22 mai, Ziua internaţională a diversităţii biologice.

De asemenea, Secretariatul Convenţiei privind Diversitatea Biologică încurajează toate Părţile la Convenţie şi toate organizaţiile care au legătură, într-un fel sau altul, cu acest subiect, să organizeze activităţi şi evenimente prin care să celebreze Convenţia privind Diversitatea Biologică, să folosească acest prilej pentru a sensibiliza opinia publică, şi totodată să-şi prezinte activitatea în domeniul biodiversităţii şi al realizărilor aferente în ultimii 25 de ani, arată site-ul amintit.

Ziua internaţională a diversităţii biologice a fost aleasă după data de 22 mai 1992 când a fost adoptat, cu prilejul Conferinţei de la Nairobi, textul Convenţiei privind Diversitatea Biologică. Principalele obiective ale acestei Convenţii sunt conservarea diversităţii biologice, utilizarea componentelor sale într-un mod durabil şi partajarea corectă şi echitabilă a beneficiilor care decurg din utilizarea resurselor genetice.

Iniţial această zi a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluţia 49/119, din 19 decembrie 1994, spre a fi celebrată la 29 decembrie, reprezentând data la care a intrat în vigoare Convenţia privind Diversitatea Biologică (29 decembrie 1993). Data stabilită fiind foarte aproape de sfârşitul anului, o perioadă marcată de vacanţe în multe ţări, a făcut dificilă organizarea evenimentelor dedicate zilei, ceea ce a dus, ulterior, la schimbarea acesteia.

În cadrul celei de-a 65-a sesiuni, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a declarat perioada 2011-2020 ca fiind ”Deceniul Organizaţiei Naţiunilor Unite privind Biodiversitatea, cu scopul de a contribui la punerea în aplicare a Planului strategic privind Biodiversitatea pentru perioada 2011-2020” (Rezoluţia 65/161), conform www.facebook.com/UNBiodiversity. Deceniul ONU privind Biodiversitatea are ca scop sprijinirea implementării Planului Strategic privind Biodiversitatea şi promovarea viziunii generale de a trăi în armonie cu natura. De asemenea, ţelul său este de a integra biodiversitatea la diferite niveluri. Prin Deceniul Organizaţiei Naţiunilor Unite privind Biodiversitatea guvernele sunt încurajate să dezvolte, să implementeze şi să comunice rezultatele strategiilor naţionale de implementare a Planului Strategic pentru Biodiversitate. Deceniul ONU privind Biodiversitatea coincide cu Planul Strategic pentru Biodiversitate 2011-2020, adoptat de Conferinţa Părţilor la cea de-a zecea sa reuniune, desfăşurată la Nagoya, Japonia, şi sprijină implementarea acestuia.

România a semnat Convenţia privind Diversitatea Biologică la 5 iunie 1992 şi a ratificat-o la 13 iulie 1994. Părţile semnatare ale Convenţiei, conştiente de valoarea ecologică, socială, economică, ştiinţifică şi culturală a diversităţii biologice, de importanţa pentru evoluţia şi conservarea sistemelor de susţinere a biosferei, au recunoscut că numeroase comunităţi locale depind de resursele biologice pe care se bazează modurile de viaţă tradiţionale.

Cu prilejul marcării acestei zile sunt organizate acţiuni menite să explice oamenilor importanţa menţinerii biodiversităţii şi sunt luate măsuri menite să împiedice producerea dezastrelor ecologice.

 

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments