21 martie – Ziua mondială a poeziei

by Dana B.

Ziua mondială a poeziei (World Poetry Day) este marcată anual la 21 martie, ca urmare a aplicării unei decizii a UNESCO, emisă în timpul celei de-a 30-a sesiuni susţinute la Paris, în perioada octombrie-noiembrie 1999, potrivit www.un.org.

Poezia ne reafirmă umanitatea, dezvăluind pentru toţi oamenii aceleaşi întrebări şi sentimente. Poezia este suportul tradiţiei orale şi, de-a lungul secolelor, poate transmite valorile interioare ale diverselor culturi, se remarcă pe pagina ONU dedicată evenimentului. Practic, de-a lungul istoriei, în fiecare cultură şi pe fiecare continent, poezia a vorbit şi vorbeşte despre umanitatea noastră comună şi despre valorile spirituale comune, transformând cele mai simple poeme într-un catalizator puternic pentru dialog şi pace.

Pentru a cincea oară consecutiv, Institutele Culturale din Uniunea Europeană (EUNIC), organizate în clusterul EUNIC Roma, celebrează poezia europeană la Roma. Evenimentul include o serie de lecturi (în limba originală cu proiecţia traducerii în italiană pe ecran), a cincisprezece poeţi invitaţi. România este reprezentată de poeta Ana Blandiana, un nume de referinţă al liricii contemporane.

Cu prilejul Zilei mondiale a poeziei, în România se organizează în fiecare an tot mai multe evenimente. În acest an la 21 martie are loc la Târgu Mureş o lectură publică, unde vor citi poeţii: Flavia Adam, Roxana Cotruş, Hristina Doroftei, Ion Dumbravă, Gabriela Feceoru, Kocsis Francisko, Mariana Gorczyca, Cristina Jidveianu, Ioan Mărginean, Soril Miavoe, Eugeniu Nistor, Demény Péter, Ioan Potolea şi Ramona Strete.

În celebrarea Zilei mondiale a poeziei, UNESCO recunoaşte capacitatea unică a poeziei de a surprinde spiritul creativ al minţii umane. Unul dintre obiectivele principale ale sărbătoriri acesteia este de a sprijini diversitatea lingvistică prin exprimarea poetică şi de a oferi un spaţiu de exprimare a limbilor pe cale de dispariţie.

Celebrarea Zilei mondiale a poeziei este, astfel, menită să încurajeze o revenire la tradiţia orală a recitaluri de poezie, pentru a promova predarea poeziei între generaţii, pentru a restabili un dialog între poezie şi celelalte arte: cum ar fi teatru, dans, muzică şi pictură, dar şi pentru a susţine micii editori.

 

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments