13 INGREDIENTE CARE NU TREBUIE SA LIPSEASCA DIN BUCATARIILE NOASTRE

by Cristian Dobre

1. Nuci si seminte crude : 

  • Caju, migdale, alune de padure, nuci, nuci de macadamia, nuci pecan, nuci braziliene, fistic, muguri de pin – din toate acestea se pot prepara deserturi savuroase, branza raw, lapte raw etc;
  • Seminte : susan, susan negru, in, canepa, floarea soarelui, dovleac, chia – se folosesc ca si fainuri pentru blat, in salate, adaos in smoothie-uri si sucuri;

Intotdeauna hidratati nucile si semintele, pentru a trezi enzimele si a le face mai digerabile

Nucile si semintele cu coaja maro : 12 h timp de hidratare;

Nucile si semintele albe : 4-6 h timp de hidratare;

2. Cereale si leguminoase ce pot fi incoltite :quinoa, hrisca, orz, amarant, mei, ovaz, grau, linte, fasole mung, fasole adzuki;

3. Ierburi aromate si medicinale : busuioc, marar, patrunjel, oregano, cimbru, rozmarin, lemongrass, tarhon;

4. Condimente :

  • Mexicane : chimion, coriandru, pudra de chili, scortiosoara, oregano si cuisoare;
  • Indiene : chimion, curry, turmeric, ghimbir, coriandru, cardamon, ardei iute, tamarind, cuisoare, fenicul, mustar;
  • Italienesti : busuioc, coriandru, nucsoara, piper negru, sofran, vanilie, fenicul, oregano, patrunjel, rozmarin;
  • Frantuzesti : cimbru, rozmarin, busuioc, lavanda, frunze de dafin, patrunjel, tarhon;
  • Arabesti : scortisoara, chimion, ghimbir, sofran, cayenne, paprika, menta, piper, patrunjel

5. Sare neiodata :

  • Marina – cea mai putin procesata; bogata in minerale;
  • Salina – sarea din pamantul in care ne-am nascut; cea mai potrivita pentru noi;
  • Himalaya – cea mai pura sare;

6. Drojdie inactiva : sursa de proteine, amino-acizi si vit.B12; utila in prepararea cremelor de “branza” raw din caju

7. Miso : o pasta fermentata din soia, orez si orz; se foloseste in supe si preparate pe baza de alge (se gaseste la casabio.ro)

8. Nama shoyu : sos soia nepasteurizat

9. Indulcitori naturali :

  • Miere – medicament natural; proprietati anti-bacteriene si anti-virale;
  • Nectar de agave – indulcitor obtinut dintr-o specie de cactus; de patru ori mai dulce decat zaharul brut, cu ½ din indexul glicemic;
  • Extract de stevia – planta din familia mentei; de sute de ori mai dulce decat zaharul; index glicemic extrem de scazut;

10. Alge marine :

  • Dulse – o sursa excelenta de proteine;
  • Arame – gust placut, deoxebit; potrivita pentru “incepatori” in ale algelor;
  • Kombu – folosita frecvent ca si baza pentru supe si condiment;
  • Wakame – se foloseste in supe-miso sau salate pe baza de alge;
  • Nori – pentru sushi;
  • Kelp – continut bogat de vitamine din complexul B, proteine, fier,magneziu, zinc si o sursa perfecta de iod organic;

11. Uleiuri : intotdeauna extravirgin si presate la rece

  • Ulei de masline – ulei medicament; aromat; se foloseste in salate, supe etc
  • Ulei de in – gust usor de peste; sursa buna de acizi grasi esentiali, in special omega-3; dupa deschidere se refrigereaza;
  • Ulei de cocos – foarte stabil; aromat; proprietati terapeutice de exceptie; se foloseste in prajituri, smoothie-uri, supe…chiar si cosmetica naturala;
  • Ulei de canepa – gust placut, de nuci; contine proteine de grad I si acizi grasi esentiali; necesita refrigerare dupa deschidere;

12. Oteturi :

  • de mere, nefiltrat – numeroase proprietati benefice; ajuta digestia, sistemul imunitar, controlul greutatii, o piele sanatoasa;
  • orez – pentru diversificarea gustului; are o aciditate scazuta, la fel ca si otetul de mere;
  • balsamic – confera preparatelor un gust deosebit;

13. Superalimente :

  • Fructele goji – continut mare de antioxidanti, sursa completa de proteine, 19 aminoacizi diferiti, 21 de oligoelemente (fier,zinc, calciu, seleniu, B1, B2,B6, E); cel mai bun super-aliment cu proprietati antiimbatranire (stimuleaza productia de HGH); se recomanda 14-15 grame/zi (o mana de fructe);
  • Cacao cruda – cea mai mare concentratie de antioxidanti dintre toate alimentele din lume si cea mai importanta sursa de magneziu din lume; alti nutrienti : fier, crom, mangan, zinc, vitamina C, acizi grasi esentiali; joaca un rol esential in sanatatea sistemului nervos;
  • Maca – cunoscuta ca si stimulent al vitalitatii si al libidoului sexual; are capacitatea de a echilibra si a stabiliza sistemul glandular-hormonal al corpului, sistemul nervos, cardiovascular si cel muscular; contine de cinci ori mai multe proteine decat cartoful; bogata in calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sulf, vitaminele B1, B2, C si E; este un aliment care incalzeste – de aceea este recomandata pt.consum mai ales iarna. Se combina foarte bine cu cacao – merge in deserturile raw;doza zilnica : 10 grame (o lingura cu varf);
  • Produsele stupului : miere, polen, propolis si laptisor de matca.

 

Sursa: hranatate.ro

Facebook Comments