1. Nuci si seminte crude :
- Caju, migdale, alune de padure, nuci, nuci de macadamia, nuci pecan, nuci braziliene, fistic, muguri de pin – din toate acestea se pot prepara deserturi savuroase, branza raw, lapte raw etc;
- Seminte : susan, susan negru, in, canepa, floarea soarelui, dovleac, chia – se folosesc ca si fainuri pentru blat, in salate, adaos in smoothie-uri si sucuri;
Intotdeauna hidratati nucile si semintele, pentru a trezi enzimele si a le face mai digerabile
Nucile si semintele cu coaja maro : 12 h timp de hidratare;
Nucile si semintele albe : 4-6 h timp de hidratare;
2. Cereale si leguminoase ce pot fi incoltite :quinoa, hrisca, orz, amarant, mei, ovaz, grau, linte, fasole mung, fasole adzuki;
3. Ierburi aromate si medicinale : busuioc, marar, patrunjel, oregano, cimbru, rozmarin, lemongrass, tarhon;
4. Condimente :
- Mexicane : chimion, coriandru, pudra de chili, scortiosoara, oregano si cuisoare;
- Indiene : chimion, curry, turmeric, ghimbir, coriandru, cardamon, ardei iute, tamarind, cuisoare, fenicul, mustar;
- Italienesti : busuioc, coriandru, nucsoara, piper negru, sofran, vanilie, fenicul, oregano, patrunjel, rozmarin;
- Frantuzesti : cimbru, rozmarin, busuioc, lavanda, frunze de dafin, patrunjel, tarhon;
- Arabesti : scortisoara, chimion, ghimbir, sofran, cayenne, paprika, menta, piper, patrunjel
5. Sare neiodata :
- Marina – cea mai putin procesata; bogata in minerale;
- Salina – sarea din pamantul in care ne-am nascut; cea mai potrivita pentru noi;
- Himalaya – cea mai pura sare;
6. Drojdie inactiva : sursa de proteine, amino-acizi si vit.B12; utila in prepararea cremelor de “branza” raw din caju
7. Miso : o pasta fermentata din soia, orez si orz; se foloseste in supe si preparate pe baza de alge (se gaseste la casabio.ro)
8. Nama shoyu : sos soia nepasteurizat
9. Indulcitori naturali :
- Miere – medicament natural; proprietati anti-bacteriene si anti-virale;
- Nectar de agave – indulcitor obtinut dintr-o specie de cactus; de patru ori mai dulce decat zaharul brut, cu ½ din indexul glicemic;
- Extract de stevia – planta din familia mentei; de sute de ori mai dulce decat zaharul; index glicemic extrem de scazut;
10. Alge marine :
- Dulse – o sursa excelenta de proteine;
- Arame – gust placut, deoxebit; potrivita pentru “incepatori” in ale algelor;
- Kombu – folosita frecvent ca si baza pentru supe si condiment;
- Wakame – se foloseste in supe-miso sau salate pe baza de alge;
- Nori – pentru sushi;
- Kelp – continut bogat de vitamine din complexul B, proteine, fier,magneziu, zinc si o sursa perfecta de iod organic;
11. Uleiuri : intotdeauna extravirgin si presate la rece
- Ulei de masline – ulei medicament; aromat; se foloseste in salate, supe etc
- Ulei de in – gust usor de peste; sursa buna de acizi grasi esentiali, in special omega-3; dupa deschidere se refrigereaza;
- Ulei de cocos – foarte stabil; aromat; proprietati terapeutice de exceptie; se foloseste in prajituri, smoothie-uri, supe…chiar si cosmetica naturala;
- Ulei de canepa – gust placut, de nuci; contine proteine de grad I si acizi grasi esentiali; necesita refrigerare dupa deschidere;
12. Oteturi :
- de mere, nefiltrat – numeroase proprietati benefice; ajuta digestia, sistemul imunitar, controlul greutatii, o piele sanatoasa;
- orez – pentru diversificarea gustului; are o aciditate scazuta, la fel ca si otetul de mere;
- balsamic – confera preparatelor un gust deosebit;
13. Superalimente :
- Fructele goji – continut mare de antioxidanti, sursa completa de proteine, 19 aminoacizi diferiti, 21 de oligoelemente (fier,zinc, calciu, seleniu, B1, B2,B6, E); cel mai bun super-aliment cu proprietati antiimbatranire (stimuleaza productia de HGH); se recomanda 14-15 grame/zi (o mana de fructe);
- Cacao cruda – cea mai mare concentratie de antioxidanti dintre toate alimentele din lume si cea mai importanta sursa de magneziu din lume; alti nutrienti : fier, crom, mangan, zinc, vitamina C, acizi grasi esentiali; joaca un rol esential in sanatatea sistemului nervos;
- Maca – cunoscuta ca si stimulent al vitalitatii si al libidoului sexual; are capacitatea de a echilibra si a stabiliza sistemul glandular-hormonal al corpului, sistemul nervos, cardiovascular si cel muscular; contine de cinci ori mai multe proteine decat cartoful; bogata in calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sulf, vitaminele B1, B2, C si E; este un aliment care incalzeste – de aceea este recomandata pt.consum mai ales iarna. Se combina foarte bine cu cacao – merge in deserturile raw;doza zilnica : 10 grame (o lingura cu varf);
- Produsele stupului : miere, polen, propolis si laptisor de matca.
Sursa: hranatate.ro