13 decembrie – Ziua Tipografilor

by Dana B.

În fiecare an, pe 13 decembrie, în România se sărbătorește Ziua tipografului, pentru a marca manifestația tipografilor, care a avut loc pe 13 decembrie 1918.

„Tiparul este o armată de douăzeci și șase de soldați de plumb cu care se poate cuceri întreaga lume”, a spus Johannes Gutemberg, cel care a inventat în anul 1450 tiparul cu litere mobile, revoluționând cultura universală și facilitând răspândirea ei în lume.

În țara noastră, s-a tipărit prima carte în anul 1508, la Târgoviște, de către Macarie, iar în 1550 s-a înființat prima tipografie la Cluj.

Pe 13 decembrie 1918 a avut loc un eveniment trist, care s-a soldat cu 102 tipografi uciși în timpul unei manifestații pașnice, la care au participat peste 600 de tipografi.

Această manifestație a avut loc în Piața Teatrului Național (actuala Piață a Universității), iar tipografii cereau, printre altele, libertatea exprimării și ziua de muncă de opt ore.

Ei au fost întâmpinați cu focuri de arme de către forțele de ordine.

Tipografii au fost primii care s-au organizat în asociații, în anul 1846, acest fapt datorându-se gradului ridicat de cultură pe care îl au, grație muncii lor. Asociațiile lor aveau la bază ajutorul reciproc, ele evoluând în asociații profesionale.

În anul 1921 tipografii au reușit să semneze primul contract colectiv de muncă, prin care erau reglementate condițiile de muncă, timpul de lucru, concediile, zilele de sărbătoare plătite de patron, plata orelor suplimentare, numărul ucenicilor și dreptul de a alege delegați care să țină sub observație îndeplinirea contractului colectiv.

Datorită progresului tehnicii, munca grea a zețarilor a fost înlocuită cu tehnoredactarea, dar mirosul cernelii proaspete a rămas același.

Ziua de 13 decembrie aduce un omagiu acelora care depun eforturi, până târziu în noapte, pentru ca noi, dimineața, să putem citi ziarul.

Tot tipografilor le datorăm plăcerea de a citi cărțile, căci lectura, oricât de avansată ar fi tehnologia, are un farmec aparte atunci când filele cărții foșnesc la atingerea mâinilor noastre.

Ei sunt la datorie noaptea și prin mâna lor trec cele mai proaspete știri, dar și cele mai frumoase creații literare sau de alt gen.

Supranumiți vrăjitorii de litere, tipografii au o meserie grea, dar frumoasă, rodul muncii lor ajungând în casele noastre.

Mulți ani frumoși le urăm și noi acelora care, prin munca lor, ne luminează spiritul și ne potolesc setea cunoașterii!

 

Sursa: ziare.com

Facebook Comments