11 octombrie – Ziua Școlii Ardelene

by Dana B.

Ziua Școlii Ardelene este sărbătorită, în fiecare an, la data de 11 octombrie.

Instituită prin Legea nr. 93/2014, această zi marchează data la care, în anul 1754, Petru Pavel Aron a emis decretul de înființare, la Blaj, a primelor școli sistematice și moderne din istoria românilor.

Potrivit prezentei legi, Ziua Școlii Ardelene este o sărbătoare publică, dedicată omagierii rolului fundamental al ideilor culturale și politice promovate de mișcarea cunoscută sub numele de ”Școala Ardeleană”. Cu acest prilej, autoritățile administrației publice pot organiza manifestări culturale dedicate acestei zile, iar reprezentanții societății civile, persoane fizice sau juridice, cât și organizații neguvernamentale pot sprijini organizarea acestor evenimente.

Proiectul de lege privind instituirea acestei zile a fost adoptat de Senat la 19 noiembrie 2013 și de Camera Deputaților la 3 iunie 2014, aceasta din urmă fiind for decizional. Legea a fost promulgată de președintele României la 1 iulie 2014.

Propunerea legislativă, inițiată de mai mulți deputați aparținând mai multor grupuri parlamentare, are ca obiect de reglementare omagierea mișcării culturale cunoscute sub denumirea de „Școala Ardeleană”, curent întemeietor „al celor mai valoroase idei și opere care ne definesc genetic, istoric și sociologic în aria de cugetare a Europei, printr-un uriaș efort de aclimatizare a spiritului european în viața românilor, de creare a unei gândiri românești în consens continental”.

Școala Ardeleană a fost o puternică mișcare iluministă transilvăneană, favorizată și de unirea mitropoliei românilor ardeleni cu Biserica Romano-Catolică, în urma căreia a luat naștere Biserica Română Unită cu Roma. „De-a lungul istoriei însă, esențial pentru construirea conștiinței noastre europene a fost afluxul permanent al modului de gândire occidental, al ideologiilor filosofice, politice și culturale care au conturat epoca modernă a continentului, cu fizionomia lui persistentă până astăzi. Rolul cardinal în această receptare a gândirii Europei occidentale de către marea etnie românească de la Carpați și Dunăre l-a avut mișcarea ideologică și culturală cunoscută sub numele de Școala Ardeleană”, declara PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, potrivit site-ului www.catholica.ro.

Ziua Școlii Ardelene a fost marcată, la 11 octombrie 2014, la Catedrala Mitropolitană ”Sfânta Treime” din Blaj, printr-o serie de manifestări prilejuite de aniversarea a 260 de ani de la inaugurarea primelor școli cu predare în limba română din Transilvania, în 11 octombrie 1754, la Blaj, ”fântânile darurilor”, cum le-a denumit ctitorul lor, episcopul Petru Pavel Aron.

Cu acest prilej, în numele cardinalului Lucian, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, care a fost, de asemenea, prezent la eveniment, episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, Claudiu, a înmânat diplome unor personalități ale vieții publice, în semn de recunoștință pentru susținerea și promovarea valorilor culturale, istorice și morale, cultivate de-a lungul timpului de instituții religioase și laice din cadrul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. Printre cei care au primit astfel de diplome s-au numărat jurnalistul Emil Hurezeanu, Ion Buzași, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar, șeful Serviciului Județean Alba al Arhivelor Naționale, Dana Zecheru, precum și deputatul Adrian Miroslav Merka, reprezentant al Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor din România.

 

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments