1 OCTOMBRIE – ZI DE DOLIU SI RAMAS BUN IN MITROPOLIA BANATULUI

by Sida Voicu

Miercuri, 1 octombrie, la ora 11, la Catedrala Mitropolitana din Timisoara a fost oficiata slujba de inmormantare a Mitropolitului Nicolae Corneanu, in prezenta Preafericitului parinte Patriarh Daniel, impreuna cu un sobor de ierarhi si de preoti.
Nascut la 21 noiembrie 1923 in Caransebes, intr-o familie de preoti, Nicolae Corneanu a urmat cursurile scolii elementare si pe cele liceale la Caransebes, dupa care s-a inscris la Facultatea de Teologie din Bucuresti. Se inscrie la doctorat, iar in 30 iunie 1949 sustine teza cu titlul ,,Viata si petrecerea Sfantului Antonie cel Mare. Inceputurile monahismului crestin pe Valea Nilului,, sub coordonarea profesorului Ioan G. Coman.
In 1960 a fost hirotonit preot de catre Patriarhul Teoctist, la acea vreme episcop-vicar patriarhal, iar la 15 decembrie ales episcop al Aradului, Ienopolei si Halmagiului. In 17 februarie 1962,Colegiul Electoral al Patriarhiei Romane l-a ales in scaunul vacant de arhiepiscop al Timisoarei si Caransebesului si mitropolit al Banatului.
A fost singurul ierarh care a recunoscut colaborarea cu securitatea. Una dintre cele mai iubite şi respectate personalităţi din Banat, a lăsat insa în urmă un ,,război” pentru ocuparea funcţiei de cel mai înalt ierarh al Mitropoliei Banatului.
Se vehiculeaza numeroase nume: Lucian Mic, Episcopul de Caransebeş, Justinian Chira, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos de la Galaţi. Au mai apărut nume precum Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale de la Paris, Sofronie, Episcopul Oradiei, cât şi Mitropolitul Serafim al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, de la Munchen, Nifon-arhiepiscolul de la Târgovişte sau ÎPS Ioan al Harghitei şi Covasnei. Printre favoriti insa sunt Sofronie Drincec si Lucian Mic.
Dupa o viata traita sub ocrotirea directa a Maicii Domnului (nascut de sarbatoarea Intrarii Maicii Domnului in Biserica si inmormantat in ziua in care sarbatorim Acoperamantul Maicii Domnului) Mitropolitul Nicolae Corneanu ne ramane in amintire, dincolo de personalitatea marcanta din sanul Bisericii, ca un suflet sensibil care nu si-a uitat originile, lucru frumos subliniat in testamentul lasat de a fii inmormantat cu pamant adus de la Caransebes, dorinta ce i-a si fost indeplinita.
Dumnezeu sa-l ierte!
Adrian.A

Facebook Comments